Lord och lady är något som oftast hörs i samband med serier och filmer, eller läses i böcker. Titlarna associeras med adeln och folk med hög social ställning, så att kunna titulera sig som en kan vara en rolig sak och vetskapen om detta har Highland Titles tagit till vara på.
Highland Titles etablerades 2006 av Zoological Society of London medlemmen Dr. Peter Bevis och hans dotter Laura. Vad som började med att de sålde bitar av deras eget land för att tjäna pengar till att plantera träd, växte på grund av dess success och de köpte mer mark för att fortsätta. Idag förvaltar organisationen över 800 acres, har 5 naturreservat i Skottland, samt fler än 300 000 medlemmar. Intjänade pengar anger Highland Titles använda för olika projekt för att bevara den skotska naturen och djuren som bor där (globalt mål 15).
När det gäller att bli en lord, lady eller laird (beteckning för skotsk landägare) görs detta genom att köpa en bit land via deras webbplats. Det går att välja mellan 6 olika paket med kostnader från 420 kr till 7000 kr. För det lägsta priset får man 1 sqft land och för det dyraste 1 000 sqft. Viktigt att notera är att biten av land är en souvenir plot och även om köparen får rättigheterna till den, är Highland Titles fortfarande på papper registrerade som ägare. Man blir en Lord/Lady/Laird of Glencoe och kan potentiellt lägga till titeln på juridiska dokument (beror på land, Sverige har inte detta systemet) såsom sitt bankkonto, men det är ingen officiell adlig titel.
Det har varit mycket diskussioner kring företag som Highland Titles som pratar om det är bedrägeri eller inte. Går pengarna till vad de säger de ska göra? Säljer företagen samma bit land till flera personer? Från det jag kan läsa handlar den mesta av kritiken mot Highland Titles om att man luras till att tro man blir en riktig adlig person. Vilket jag kan se folk tro då det inte görs tydligt vad titeln innebär förens man läser deras FAQ där de förklarar. Angående frågan om man verkligen får en unik markbit och om den verkligen finns, uppmanar Highland Titles att folk besöker naturreservatet där marken finns. Från vad jag kan se på bilder och videos är det flera som gjort detta och kunnat identifierar deras mark. Med en liknande organisation, Established Titles, är detta inte möjligt.
Mina avslutande tankar kring Highland Titles är att det kan vara en rolig sak att köpa till sig själv eller ge någon annan som gåva. Utifrån det man kan läsa på deras webbplats får jag känslan att de verkligen bryr sig om bevarandet av djur och natur. Om jag skulle köpa av ett sånt här företag hade jag valt Highland Titles (alternativt Celtic Titles för Irland).
Har själv kollat på en del av dessa tjänster och funderat på att köpa och det som present till någon. Verkar som ett roligt sätt att bidra med resurser till organisationer som jobbar med att bevara naturen och ekologisk mångfald. Det är ju som du säger lite oroande att man inte vet exakt hur ens pengar används, sen är det nog många som inte bryr sig om det ekologiska aspektet utan endast köper produkten för att det är en kul grej, vilket kanske inte är optimalt för att ändra människor synsätt. Oavsett, om det innebär att dessa organisationer får mer resurser så anser jag det vara något positivt.
Jag har sett detta som sponsor till många content creators, men jag har alltid anat att det är något fuffens med det. Som du nämner i inlägget så använder Sverige inte titelsystemet, vilket gör förmånerna till ingenting för en svensk. Det påminer lite om när folk försökte sälja mark på månen för flera hundratusen, så att kunden fick ‘bragging rights’. Lite samma sak här, fast det är coolt att det finns en app som man kan plocka fram för att bevisa sitt ‘ägande’ och sin ‘titel’.
Jag har också hört talas om detta tidigare och precis som William skriver så håller jag med om att de flesta nog köper produkten på grund av titeln och inte för att bevara den skotska naturen. Det kanske inte spelar någon större roll egentligen då pengarna påstås gå till ett fint ändamål. Såg att man även får möjlighet att se sin köpta mark på Google Maps, vilket är bra för de som inte vill/har möjlighet att besöka fysiskt.