Loss of the night

Hemsida: https://actionproject.eu/citizen-science-pilots/loss-of-the-night/

Loss of the night är ett projekt och en mobilapplikation där användare hjälps åt att samla in data för att kvantifiera graden av belysningen på natten som orsakas av artificiellt ljus, alltså ljusförorening. Detta är ett samarbete mellan forskare och universitet runt om i världen och appen har laddats ned cirka 50 000 gånger på android. Appen använder sig av olika sensorer i mobilen, bland annat gps, kompass och kamera. Användaren får då som uppdrag att på natten gå ut och “leta reda” på olika stjärnor via appen. Man får sedan svara ifall man kan se stjärnorna från ens position, detta bidrar då till data för att mäta graden av ljusförorening vid olika positioner runt om i världen. På deras sida skriver de att de primärt jobbat emot de globala målen: 3, 10, 13 och 15. Appen och gränssnittet i sig är i nuläget något utdaterat, projektet startades redan 2010 och Android- versionen som appen körs på är 2.4.Detta innebär också att appen är något instabil och kraschade ett flertal gånger när jag skulle testa den. Projekten är i sig en del av ett större projekt kallat ACTION  (Participatory science toolkit against pollution) som fokuserade just på forskningsprojekt som inkluderar medborgare, projektet verkar dock har lagts ned sedan förra året.

Exempelbilder från applikationen

Det är intressant att se hur forskning kan drivas på det här sättet där allmänheten kan hjälpa till att bidra med stora mängder data som annars hade varit svårt/omöjligt. Forskningen kan ge mer data kring hur ljusförorening påverkar vår miljö framför allt från ett ekologiskt perspektiv. Ljusföroreningar kan dels påverka djur som är vakna på nätterna, men även vi människor påverkas av ljus på nätterna som kan störa våra fysiologiska processer. Ljus och ljusförorening är också en indikation och ett symptom av stor elkonsumtion som leder till en global påverkan på klimatet, genom att uppmärksamma detta och göra folk mer medvetna kan man dels försöka spara elektricitet och förebygga ljusförorening runt om i världen.

Potentiella problem med dels detta projektet och andra projekt som använder sig av “citizen science” är framför allt att locka tillräckligt många användare för att få in tillräckligt med data, det krävs även mycket resurser för att hålla igång en mobilapplikation under en längre period. Överlag är appen en intressant idé och det finns förmodligen många fler exempel på appar där allmänheten kan bidra till liknande projekt, det svåra enligt mig är att få folk att hitta dessa i exempelvis app store, där de måste tävla mot andra appar och företag. En lösning hade kunnat vara att ha en separat kategori i Appstore för sådana verktyg, men har svårt att se att Google eller Apple skulle implementera något sådant.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Håller med om att det vore bra om app store och google play store borde inkludera en “Citizen science” kategori i sina “butiker”. Skulle definitivt underlätta för sådana projekt att synas då de slipper tävla mot andra appar som inte verkar inom Citizen Science scenen. Projektet i sin helhet anser jag är ett bra initiativ och viktigt för målen 3, 13 och 15. Förstår inte riktigt hur de anser att sitt projekt hjälper mål 10 dock. Jag kan tänka mig att det är för att det ska vara jämlikt mellan de som bor i områden där det sker mycket light polution och de som bor i områden där det inte sker lika mycket. Men jag tycker att det är lite av en “stretch” från deras sida.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *