Qustodio

https://www.qustodio.com/en/
I dagens digitala samhälle går vi mot att våra barn kommer att bli den första fullständigt digitaliserade generationen, vilket medför flera olika problem och utmaningar. Bland dessa problem och utmaningar finns psykisk ohälsa, sömnproblem, nätmobbning, exponering för olämpligt innehåll, onlineberoende och svårigheter i skolan. För att motverka dessa utmaningar och problem är det viktigt att föräldrar är närvarande och stöttar sina barn i den digitala världen.

Qustodio är en innovativ applikation som är designad för att föräldrar ska kunna ge sina barn en trygg digital miljö. Genom att erbjuda funktioner som filtrerar innehåll och applikationer, övervaka aktivitet, sätta tidsbegränsningar, gps-funktion, kunna spåra samtal och sms samt få aviseringar om något är fel eller någonting har hänt kan föräldrar hjälpa till att bidra till en hälsosam digital miljö för sina barn.

Företaget grundades med visionen om att tillhandahålla ett verktyg för föräldrar över hela världen som skyddar barnen mot potentiella risker som finns online. Företaget har sitt huvudkontor i Barcelona men verkar över hela världen.  

Möjligheter

Qustodio erbjuder en lösning som bidrar till att förebygga problem som är relaterade till psykisk ohälsa och överkonsumtion av digitala tjänster. Genom att ge föräldrar möjligheten att kunna begränsa användning och skärmtid, kan de uppmuntra sina barn att fokusera på andra intressen och en aktiv livsstil för att motverka ett stillasittande beteende. Applikationen gör det också möjligt för föräldrar att upptäcka och hantera näthat och mobbning, vilket kan förebygga psykisk ohälsa hos barnen på lång sikt. 

Genom att begränsa barnens skärmtid och användning av telefoner och andra elektroniska enheter ger Qustodio föräldrar ett verktyg för att lära sina barn en hälsosammare digital konsumtion. Detta kan i sin tur leda till en minskad efterfrågan på nya enheter och därmed minska mängden elektroniskt avfall, vilket är en stor utmaning i dagens samhälle.

Problem

En möjlig utmaning med denna applikation är den potentiella konflikten mellan föräldrars önskan att skydda sina barn och barnens upplevda integritetsintrång. Detta kan leda till konflikter som kan ha negativ påverkan på barnens välmående och familjerelation. 

Utöver detta kan användning av applikationen också leda till misstro mellan föräldrar och barnet, därav är det viktigt att som förälder vara transparent och öppen varför applikationen används. Det är också viktigt att förklara vad för konsekvenser det finns vid användning av digitala tjänster och vad som kan hända för att barnet ska skapa en förståelse. Denna förståelse är väsentlig för att barnet ska kunna utveckla ett kritiskt tänkande och självinsikt. 

Qustodio som applikationen kan anses uppmuntra till en ökad användning av elektroniska enheter även om det också bidrar till att minska behovet av kontinuerliga uppgraderingar. Föräldrar som känner sig trygga med att kunna övervaka sina barns digitala liv genom applikationen kan vara en anledning till att köpa digitala enheter till sina barn i en tidigare ålder än förväntat. Detta innebär en ökad efterfrågan som påverkar miljön på ett negativt sätt och strider mot mål 12 (Hållbar konsumtion och produktion) av de globala målen.

Join the Conversation

3 Comments

  1. En tanke som slog mig när jag läste ditt inlägg var att appen också kan skapa ett slags “beroende” från förälderns sida, att de känner att de alltid måste kolla på vad sitt barn gör på sin mobil. Eftersom möjligheten finns kan det som du säger, gå över till integritetsintrång, dock finns nog risken att föräldrar inte upplever att det är det som sker om det är på sitt egna barn.

    Ytterligare ett problem med appen kan vara att det leder till en typ av social isolering. Att föräldrarna begränsar sina barn så pass mycket, eftersom de blir överbeskyddande, att barnet inte har samma frihet som sina vänner. En utmaningen blir ju att balansera begränsningen med barnets sociala interaktioner som inte bara blir förälderns ansvar, utan Qustodio måste också kunna förebygga det.

    En möjlighet jag såg med denna appen är att kanske kunna implementera liknande idé i skolor. Eftersom många skolor erbjuder laptops till eleverna så finns ju tillfället att kunna begränsa hur eleverna använder dem. Ofta använder eleverna sina laptops till annat än vad de ska under lektionerna. Men visst blir detta också en integritetsfråga.

  2. När jag läste inlägget började jag fundera kring vilka åldrar det riktar sig till och i vilken grad man kan, bör eller ens har rätt till att styra och begränsa åtkomsten samt övervaka barnets användning. Det känns som att tanken med tjänsten är bra och kan säkert användas på ett bra sätt som både gynnar barn och föräldrar men att det finns risker med det, framförallt om det skulle bli ett normaliserat sätt att “hjälpa” barnen att hantera sociala medier. Med det menar jag att det finns många känsliga frågor som: När har barnen rätt att säga nej till övervakningen/styrningen/begränsningen? Kan föräldrarna välja helt fritt vad som barnen har åtkmst till? När/om det krockar med andra rättigheter? osv.

    Det är väl egentligen som med de flesta andra medier, verktyg och tjänster som finns, som både kan användas på gott och ont och där det är svårt för tillverkarna att garantera att det används på ett positivt sätt. Det går nog i dethär fallet att begränsa användarnas möjligheter i användandet av tjänsten men det känns lite läskigt enligt mig ändå. Absolut kan jag tänka mig att det kan appliceras i vissa situationer, inom exempelvis skolor eller publika sammanhang men även där tänker jag att det, om det skulle eskalera, kan sluta i censur och riktad information som istället för att skydda barnen skapar en felaktig eller subjektiv bild av verkligheten.

  3. Hej chatten! Personligen tycker jag detta verkar som en sund och bra tjänst men både författaren och andra kommentarer tar upp bra poänger med vad som kan vara bra och dåligt med appen, så därför tar denna kommentar en annan approach. För den som har läst inlägget om Logically vet vad jag tycker om tjänster som har stor samhällsnytta men tar betalt för det. Det kostar alltså ett tusen riksdaler om året för att få “premium protection”, varför? Ja, företag måste tjäna pengar, BLA BLA BLA 😉 Enligt deras webbplats skyddar tjänsten 6 miljoner familjer. varför inte ge ut tjänsten gratis och skydda 1 miljard familjer… “Men utan kapitalism hade vi inte kunnat leva som vi gör idag….” bryr mig inte, tack och adjö.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *