Decluttr

E-waste är ett stort problem idag och blir bara större med de ökade konsumtion vanor vi i samhället får, e-waste är en konsekvens av vår strävan efter ökad digital tillväxt (Wormbs 2023). Med så många som köper ny teknik idag, är det viktigt att se över hur vi hanterar den gamla tekniken och hur vi potentiellt skulle kunna återanvända den. Decluttr är en av många tjänster som tillåter återförsäljning av gammal teknik och marknadsför i liknelse till sina konkurrenter som ett hållbart sätt att konsumera och sälja sina gamla prylar, då man tjänar extra pengar och hjälper planeten.

I deras lösning ser jag många goda saker, men också en del negativa. Det är en logiskt bra lösning, som i sin helhet inte riktigt har några negativa aspekter i grunden. Men som vi diskuterar under seminarium så kan en tjänst ha oönskade effekter, och en sådan effekt jag kan se skulle kunna vara att personer ökar sitt konsumerande med lösningar som denna. En person som kanske egentligen inte behöver en ny Iphone, köper kanske ändå en för att dem kan sälja sin gamla enkelt, och på så vis kan man inte direkt se när dem i detta fall skulle dessvärre ha bidragit till mer utsläpp. Likadant kan man se ett scenario om en person sitter på en äldre telefon men inte riktigt vill köpa en ny telefon för den är för dyr, men hittar en tjänst som denna och tycker att det är rimligt pris för en uppgraderad version av deras gamla telefon. I detta fall kan det också bidra till ökad konsumtion och ha oönskad effekt.

Hur vi skulle kunna väga in dessa potentiella negativa aspekter och väga mot den positiva aspekten som tjänster som denna påstår, är svårt och om inte omöjligt, då detta är något som i liknelse till användandet av sociala medier bidrar till både sämre och i andra fall bättre psykisk hälsa beroende på person, och hur man använder det. Lika så bidrar tjänster som Decluttr potentiellt till både bättre och sämre miljöpåverkning, och kan därför främst ses som en positiv påverkan i mina tankar. Så även om där finns negativa aspekter så tror jag att vi måste först se det positiva med det, och därefter kommer dem personliga aspekterna in hos individer. Det finns inte på ett blueprint att det kommer leda till ökad konsumtion, likaså vet vi inte om det är just Decluttr eller annan återförsäljningstjänst som skulle vara en faktor till det i så fall. Så avslutningsvis kan vi idag mest anta att stödja argumentet att återförsäljning av tekniska prylar, minskar e-waste, genom återanvändande av dessa. Men att ha i åtanke dessa potentiella negativa aspekter kring det är ändå viktigt.

Wormbs, N. (2023) ’Vårt skräpiga digitala samhälle’, Forskning & Framsteg.  https://fof.se/artikel/2023/1/vart-skrapiga-digitala-samhalle/

https://www.decluttr.com/

Join the Conversation

2 Comments

  1. Intressant att du trycker på att det är svårt att avgöra om tjänsten i slutändan faktiskt har ett positivt resultat/påverkan eller inte. Det känns som att det är allmänt accepterat att sådana tjänster altlid är positiva för individen, miljön och samhället, speciellt när det blivit alltmer populärt och accepterat att köpa och sälja alla typer av produkter i second hand.

  2. Jag håller med om att det är viktigt att tänka på både de bra och dåliga sidorna av sådana tjänster. En sak jag undrar över är hur vi kan hitta en balans mellan att uppmuntra till återvinning och att undvika att folk köper mer än de behöver. Det är en svår avvägning som kräver lite mer eftertanke och kanske några extra steg för att se till att det är hållbart i långa loppet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *