Be Internet Awesome

Projektet Be Internet Awesome är skapat av Google med syftet att ge barn kunskap, redskap och erfarenheter för att förbereda barnen för att kunna utforska och använda internet på ett säkert sätt. De har därför skapat ett slags undervisningsmaterial som kan användas av skolor, familjer eller dylikt för att lära barnen att känna sig bekväma och säkra när de är online. Deras material är helt gratis och lättillgängligt på deras sida tillsammans med information om hur det kan användas och länkar till ytterligare resurser.

Materialet baseras på fem delar som ska hjälpa barnen att bli “awesome” på internet, vilket kan sammanfattas som att vara smart, uppmärksam, stark, snäll och modig på internet.

Att vara smart på internet innebär att man ska vara försiktig med det man delar med sig för att inte hamna i jobbiga situationer, det kan handla om vad man ska dela och med vem, på vilket sätt man uttrycker sig och att förstå hur andra kan se på oss online.

Att vara uppmärksam handlar om att ifrågasätta, vara kritisk och förstå att situationer och människor online inte alltid är vad de utspelar sig för att vara.

För att vara stark på internet så krävs det att man vårdar sina hemligheter; att man skyddar sig, vilket kan göras genom att skapa starka lösenord som man inte återanvänder på varje sida, konto eller tjänst.

Att vara snäll på internet handlar helt enkelt om att vara positiv, att försöka motverka skadlig eller falsk information från att spridas, allt för att skapa en bättre miljö online.

Sist men inte minst handlar det om att vara modig vilket innebär att både våga fråga om hjälp när något inte känns rätt eller om det är något man inte förstår men även att inte bara kolla på när saker sker utan istället ta ställning och hjälpa andra. 

De verktyg och resurser som erbjuds genom Be Internet Awesome kommer i form av ett spel, en läroplan och ett kontrakt, men de erbjuder även mer riktat material såsom en familjeguide, en tidning för barn samt en interaktiv presentation och flashcards som kan användas tillsammans med läroplanen. Spelet heter Interland och syftar till att ge barnen en mer praktisk övning på de viktigaste inom digital säkerhet med hjälp av gamification. Den läroplan som erbjuds har uppnått ISTE Standars vilket innebär att dess kvalitet och användbarhet har blivit testat och håller för de krav som ställs på undervisningen. Kontraktet som erbjuds är framför allt tänkt att användas som motivation och för att visa att man tillsammans stöttar det som Be Internet Awesome står för.

Images are borrowed from Be Internet Awesome

Genom att undervisa barn om onlinesäkerhet kan de skyddas från mycket ont som kan komma med internet, de kan få verktyg och bli mer självsäkra för att kunna hantera situationen när något väl händer och det kan bidra till en bättre och tryggare miljö online. Om materialet appliceras både i hemmet och på skolan kan det med större sannolikhet påverka barnet och göra faktisk skillnad i deras liv. Eftersom att dagens samhälle har blivit alltmer beroende av internet och det kan anses att vår identitet till stor del är online likväl som rent fysiskt är det alltmer viktigt att barnen undervisas i hur de ska hantera livet online. De delar som projektet betonar, att vara smart, uppmärksam, stark, snäll och modig är sådant som kan ses som grunder i hur barnen uppfostras till att vara i verkliga livet och det bör därför vara självklart att barnen bör få verktyg och undervisning för hur det appliceras även online.

Det finns lite information om vilken forskning, bakgrund eller motivation som finns för Be Internet Awesome och inte heller hur och i vilken utsträckning som materialet faktiskt påverkar och hjälper barnen. Hade det varit ett mindre känt företag hade det nog förväntats mer information för att skapa tillit hos användaren, speciellt när det handlar om barn och undervisning. Då materialet bara finns tillgängligt på engelska och spanska begränsar det möjligt att använda det i samma utsträckning då de främst riktar undervisningen till 7-12 åringar som kan ha begränsad kunskap i dessa språk. I och med att området kring internet är ständigt växande behöver även undervisningen anpassas allt eftersom och det kan inte ses som en fullständig utbildning bara för att barnen får ta del av materialet utan är något som alla människor mer eller mindre måste utbildas inom oavsett ålder.

Join the Conversation

3 Comments

  1. Det är kul att se ett initiativ från själva Google som strävar efter att ge barn och deras vårdnadshavare verktyg och kunskap för att navigera säkert på internet. Som du nämner är det viktigt att tänka på att det finns brister i hur informationen presenteras och tillgängliggörs. T ex att materialet endast finns tillgängligt på engelska och spanska, vilket kan hindra dess spridning och användning bland barn i olika delar av världen. Trots dessa brister är projektet en värdefull resurs för att främja en tryggare online-miljö för barn och bör utvecklas så att flera runt om i världen kan använda den.

  2. Hej chatten! Mycket roligt projekt detta, att Google fokuserar på att utbilda yngre kan ju bara vara en bra sak. Det är viktiga lärdomar som de försöker lära och jag kan se ett klassrum fyllt med fjärdeklassare som tycker det är ett jätteroligt spel. Jag testade själv spelet( och min dator lät som ett jetplan efter 2 minuter (kan vara för att jag inte använde Chrome dock, så jag stängde av)) och första banan går ut på att ge styrkekramar och hjärtan till alla man träffar. Nu ska jag vara djävulens advokat: Att lära barn skicka hjärtan till alla de träffar kan väl ha vissa risker, vi vet alla vilka galningar det finns på internet. Det går ju inte heller att undvika men barn borde verkligen inte vara på internet, så Google gör väl det bästa de kan?

    Fråga till nästa som läser: När är en bra ålder för barn att börja använda internet?

  3. Detta är väldigt bra då barn börjar att använda internet i allt yngre åldrar och därför måste man lära dem hur det fungerar och hur man ska bete sig. Framförallt behöver man lära barn om hur mycket man ska dela med sig på sociala medier och vem man ska prata med osv. Sedan kommer det också att bli ännu viktigare att tidigare i åldrarna lära barn att vara källkritiska och inte tro på allting som man ser, och sådana här intiativ kan hjälpa till med det. Då många barn idag får alla sina nyheter från TikTok där vemsomhelst kan säga någonting, så behöver barn verkligen förstå hur man är kritisk och att hitta riktigt information på internet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *