För att kunna motverka energikrisen i världen behövs innovativa lösningar till ovanliga problem. Företaget DeepGreen specialiserar sig inom datacenterindustrin och revolutionerar genom sin förmåga att återanvända överskottsvärme för sociala fördelar. Denna process görs genom omvandling av den värme som genereras av datorer i datacenter till uppvärmning för lokala samhällen. På detta vis minskar deras tillvägagångssätt inte bara energiförbrukning och koldioxidutsläpp utan bidrar också till att minska driftkostnader för uppvärmning i lokala samhällen, framförallt simbassänger men även bostadshus.
Deras datacenter använder en specialanpassad metod där datorerna sänks ned i en djup frysbox fylld med dielektrisk vätska, som cirkuleras av pumpar runt om datorn och värms upp av deras spillvärme. Värmen överförs sedan till kundens varmvattensystem via en värmeväxlare som sedan resulterar i att det kalla vattnet blir varmt.
Möjligheter
Enligt egna beräkningar kan deras teknologi leverera 30% av industriella och kommersiella värmen i världen. De har för tillfället ett PuE (Power Usage Effectiveness) värde på 1.01, vilket kan tolkas som bland de främsta i världen på omvandling av energi. Denna teknologi har möjlighet att bana vägen för framtida företag att applicera till specifika globala sektorer. En viktig del i dessa innovativa typer av lösningar är att det finns ett kvitto på att existerande lösningar fungerar och potentiellt kan detta bidra till att flera tar till sig denna lösning och påbörjar fortsatt forskning i att omvandla energi. Stora aktörer som Octopus Energy Transition Fund har redan investerat med 200 miljoner pund i denna teknik, i syfte att etablera den över hela Storbritannien. Trots att detta kanske inte är den enda lösningen på problem som vi står inför, finns det möjligheter till större engagemang världen runt när dessa typer av lösningar visar sig vara fungerande.
Problem
En primär utmaning som företaget står inför är att etablera denna teknologi hos fler företag och offentliga institutioner. Trots att deras tjänster har visat sig vara välfungerande och innovativa, finns det en möjlig risk i att kunna övertyga fler för att den ska kunna globalisera sig. En nyckelpunkt i detta är den initiala kostnaden och de tekniska utmaningarna med att integrera deras system i befintliga anläggningar. Denna process har visat sig ha potentiella besparingar på lång sikt, men den initiala investeringskostnaden och behovet av anpassningar i infrastrukturen kan vara ett hinder för globalisering. Dessutom finns det inga tecken på att denna teknik går att applicera på olika geografiska områden, där olika typer av anläggningar kan begränsas beroende på lokala förhållanden och regleringar.
Jag tror att detta kan vara en bra lösning på hur man kan hantera värmen från datacenterna men det känns som att det inte är helt optimerat. Både verkar de finns begränsningar i form av att det används framförallt simbassänger och simhallar, och det verkar också sakna tillräckligt mycket kunskap för att se om det går att implementera på andra ställen i samhället. Detta tror jag är viktigt för att det ska vara välfungerande och verkligen skapa skillnad för miljön.
Riktigt smart idé men kan fatta att det är svårt att implementera. Känns som en väldigt bra lösning på serverkylningsproblemet som blir större med årens gång. Svårt att kritisera idén utan bara problemen kring hur den kan utföras och logistik mm. Är intressant av hur det går för Deep Green i framtiden!