Helion Energy är ett företag som forskar i att skapa fusion som kan användas kommersiellt för att skapa elektricitet. Företaget grundades 2013 och har som vision om att lösa världens energiproblem. Företaget backas nu bland annat av OpenAIs vd Sam Altman som tidigare uttryckt att stora genombrott måste göras inom energikunskap för att framtidens energibehov ska kunna försörjas.
Fusion är en process som uppstår när två atomer kombineras under stort tryck och hetta. Processen utlöser energi, men medför inte samma risker som dess motsats, fission, som används för kärnkraft. Det gör det till ett säkert och miljövänligt sätt att skapa energi. Forskare har länge kunnat skapa fusion, men eftersom temperaturerna och trycket som behövs för att skapa det är så höga, är det svårt att göra det på ett effektivt och ekonomiskt sätt, då det konsumerar mer energi än vad det producerar.
Heilon skiljer sig från andra när det gäller att skapa fusion genom att använda en magnetisk inneslutning för att kontrollera den stora hettan och trycket där fusionen äger rum. Det ger hopp om att deras system kommer att vara avgörande och resultera i en fusionsprocess som på ett effektivt sätt kan producera elektricitet. Helion håller just nu på att utveckla sitt första kraftverk som förväntas vara klart år 2028 och leverera elektricitet till Microsoft. Enligt Helion kommer kraftverket att producera 50 megawatt, vilket inte är mycket jämfört med typiskt naturgas-kraftverk, som producerar mer än 500 megawatt, men det skulle ändå vara ett stort steg i utvecklingen av fusion energi.
Skulle Helion lyckas med sin vision skulle det medföra revolutionerande genombrott för produceringen av energi. Det skulle gå att producera nästintill oändligt med energi på ett miljövänligt sätt, vilket skulle leda till lösningar för flera av de hållbarhetsutmaningar som vi står inför idag, framför allt för energisäkerhet och klimatförändringar. Energisäkerhet då det inte finns något farliga konsekvenser med fusionsprocessen som kan vara förödande för samhället. Radioaktiviteten som produceras från generatorerna är så pass svag att det går att kontrollera den på ett bra sätt och fusion har inte möjlighet att skapa en kedjereaktion. Avfallet som produceras är tritium som är radioaktivt, men avger låg strålning och har en halveringstid på bara 12 år, jämfört med 24 000 år från fission-avfall. När väl tritium avtynar förvandlas det till helium-3, vilket används som fusionsbränsle. Som om avfallet hanteras på rätt sätt kan det återanvändas i fusionsprocessen.
Det finns dock kritik mot Helion. En av den största, är att de fortfarande inte vill avslöja det viktigaste av allt, om deras process för att skapa fusion kan producera mer energi än vad den gör av med. Därför tror många experter att deras mål att skapa ett första kraftverk redan 2028 är osannolikt. Ett annat stort problem är kostnaderna för att skapa fusion. Om kraftverket skulle bli verklighet skulle det med stor sannolikhet vara väldigt dyrt att utveckla, vilket leder till nästa problem, göra fusionen kostnadseffektivt nog att konkurrera ut andra icke miljövänliga energikällor. På grund av dess kostnad kan det också strida mot mål 7 “hållbar energi för alla” eftersom det är så dyrt finns risken att mindre utvecklade länder inte har råd att utveckla fusionskraftverk, vilket hade lett till att de hade fått söka sig till andra, kanske mindre miljövänliga energikällor.
Intressant! Kommer från Oskarshamn och vårat fissionsverk genererar 1450 MW så det är en bit kvar. Jag tror också att fusion är framtiden men det känns som det är minst 10-15 år kvar. Det var lite fake news om att en annan fusionsreaktor lyckades generera mer än vad de spenderade för de inte tog med det som kostade mest energi i beräkningarna förra året tror jag. ITER i frankrike ska också starta i slutet av 2025 så vi får se hur duktiga franskarna är.
Detta är något som helt hade revolutionerat energi industrin om de hade fått det att bli fungerade och kunna producera mer energi än vad som krävs. Men som du tar upp så är det många som är kritiska mot att de kommer att bygga ett kraftverk 2028, vilket låter extremt optimistiskt med tanke på att det inte är något fusionstest som har kunnat producera mer energi än vad det kräver ännu och nu är det 2024. Så teknologin kommer att förändra hur vi producerar energi men att det kommer att vara så snart är högst osannolik.