Att slänga vår elektronik när den får något fel är något som händer alltför ofta och varje år slängs extrema mängder e-waste på grund av detta. Detta är något många idag jobbar för att lösa, men hur kan man göra det?
En av anledningarna till att saker slängs är att reparera dem kostar för mycket jämfört med att uppgradera till en nyare modell. Om t.ex. en skärm går sönder kan det kosta extrema mänger, enligt Apples sida (u.å) kostar det 379$ att byta ut skärmen på en iPhone 15 Pro Max, runt 4000 kr. För det priset kan man nästan köpa 2 stycken 27” 144Hz skärmar. Om användaren anser att telefonen t.ex. känns lite långsammare eller att batteriet är sämre än vad det brukade vara så är det väldigt logiskt om de väljer att köpa en ny telefon istället för att spendera så mycket pengar på att uppgradera den.
Louis Rossmann är en reparist som ofta reparerar Apple produkter och slåss för att Right to repair ska gå igenom, i hans videor visar han många exempel på hur främst Apple gör saker som gör det omöjligt att köpa delarna man behöver för att fixa sin teknik (Rossman 2019). Right to Repair är en lag för att stoppa detta, lagen i sig tvingar företag att göra sin teknik möjlig att reparera genom att göra designer som lättare kan repareras och sälja reservdelarna.
Många säger att göra teknik mer modulära eller använda sig mindre av lödning gör teknik mycket mindre kompakt och fragilt. Framework är bevis på att detta inte är sant. De gör väldigt modulära laptops som är mycket lätta att reparera. Ett annat vanligt argument mot right to repair är att den kommer att leda till att många fler personer som ej har erfarenhet (tänk dig en billig repareringsbutik i en galleria) kommer erbjuda reparationer och detta leder till att mer teknik kommer gå sönder. Att folk har fler val är en bra sak dock, speciellt för folk som inte har råd att reparera idag.
Det största problemet med Right to Repair är att det skadar företag som Apples inkomster. Lobbying gruppen Technet (Apple, Amazon, Google, Meta, HP, Toyota, mm.) lyckades sabotera Right to Repair stiftningen i New York (Proctor, 2023) och några viktiga ändringar är att produkter som säljs mellan företag-företag eller företag-regering och produkter som släppts innan 1:a july 2023 ej går under lagen. (t.ex. Skoldatorer och all teknik vi använder just nu behöver ej vara reparerbara).
Några andra viktiga ändringar som Linus Sebastian (LMG Clips, 2023) går igenom är att bland annat: Hushållsapparater, motorfordon, medicinska apparater ej går under lagen och att delar inte behöver säljas enskilt utan kan säljas i grupper, detta tvingar repareringsbutiker att nästan köpa en helt ny produkt för ett mycket dyrare pris trots att bara 1 komponent behövs. Louis Rossman har gett exempel på hur ett specifikt chip på ett moderkort nästan alltid går sönder och han tvingas köpa ett helt nytt moderkort för ett väldigt högt pris om han vill reparera den.
De flesta är bara glada att Right to Repair gick igenom alls men som det ser ut nu kommer den inte ändra på särskilt mycket. EU försöker också få en Right to Repair i sina länder men det återstår att se vad Technet kommer att göra mot den.
Källor
Rossman, L. (2019) Why new Macbook boards will be unfixable for me: sad 🙁
https://youtu.be/gmRd9IVE6dc?feature=shared&t=423 [16/03/2024]
Apple (u.å) iPhone Screen Repair
https://support.apple.com/iphone/repair/screen-replacement [16/03/2024]
Proctor, N. (2023) Right to Repair in 2022: What happened in New York, and our top accomplishments
https://pirg.org/articles/right-to-repair-in-2022-what-happened-in-new-york-and-our-top-accomplishments/ [16/03/2024]
LMG Clips (2023) Louis Rossmann fought for THIS!?
https://www.youtube.com/watch?v=MO6V8gxayeA [16/03/2024]
Right to Repair är en bra idé och hoppas att det kan göra skillnad. Men som du säger kommer de stora företagen att förlora pengar och det gillar de ju inte, vilket tyder på att de kommer att hitta sätt för att komma runt lagen. Den enda lösningen som jag kan tänka på är att man på något sätt gör det gynnsamt för företagen också, för om de kan tjäna pengar så kommer de nog inte tveka.
Right to repair är ett väldigt bra initiativ då folk kommer att kunna laga sina mobiler eller annan elektronik. Men även fast att företagen ska göra det enklare att laga så kommer det att vara en balansgång för hur enkelt det ska vara att reparera, för om man ska ta höjd för att vem som helst ska kunna genomföra reparationer så behöver man göra produkterna väldigt mycket simplare, medans om man inte gör det tillräckligt enkelt så kommer man inte göra tillräckligt mycket skillnad och folk kommer fortfarande att behöva gå till en reparatör.
Right to repair är en bra lagstiftning som kommer kunna sänka mängden e-waste. Jag ser däremot ett potentiellt problem då det kan förekomma en potentiell ökning inom marknaden för förfalskade reservdelar. Med större efterfrågan på reservdelar kan det uppstå en svart marknad för oäkta delar, vilket inte bara riskerar produktens prestanda och säkerhet men också konsumentens förtroende för systemet med right to repair.