Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald

Skogen spelar en mycket viktig roll för att vi ska klara av klimatkrisen och de globala målen. Ungefär en tredjedel av jordens yta består av skog. Skogen utgör en unik livsmiljö för vissa djur- och växtarter, skogen bidrar även med ren luft, rent vatten och är en förutsättning att ge försörjning åt 1.6 miljarder människor. Världens skogar binder koldioxid och tar upp mer växthusgaser än den släpper ut, därför sägs skogen fungera som kolsänka. Delmål 15:1 och 15:2 handlar om att bevara och återställa skogen, och även att vi individer ska främja ett hållbart bruk av skogar.

Idag så försvinner mer skog än vad som återbeskogas. Ett område av 2.2 miljarder acres, vilket motsvarar nästan 9000 kvadratmeter, av träd skulle endast täcka två tredjedelar av koldioxidutsläpp som människan släpper ut. Återbeskogning är otroligt viktigt för att jorden ska kunna absorbera den mängd koldioxid som produceras just nu i världen, men skogsskövling fortgår vilket gör att det skövlas mer skogs än vad det odlas, vilket även avlöser koldioxid i luften.

Flera lösningar har tagits fram för att kunna bidra till att minska skogsskövling runtomkring i världen och även snabba på processen med återbeskogning.

Global Forest Watch (GFW) är ett globalt nätverk som övervakar förändringar för skogar i världen. Verktyget kan användas för att granska hur mycket skog som har försvunnit. Tjänsten hanterar real-time övervakning som visualiseras på en interaktiv karta, vilket gör att den visar rikligt med information om hot mot skogar och vad som ligger bakom.

Rainforest Connection använder sig av open-source verktyget Tensorflow för maskininlärning för att hjälpa samhällen att förbättra övervakning av illegal skogsavverkning, framförallt i Amazonas. Produkten drivs av solceller och använder sig av ljudsensorer för att upptäcka ljud. Om ett misstänksamt ljud som en motorsåg upptäcks, så skickas ett larm till en skogsväktare som kan kolla upp detta.

Dendra är ett brittiskt företag har som mål att plantera 500 miljarder träd till 2060, detta genom drönare och artificial intelligence. Metoden för utföra detta är att först och främst identifiera områden som behöver omplantering, detta görs genom en kombination av satellitbilder och data som samlats av drönare. Specialiserade drönare som sköter plantering laddas med frökapslar som innehåller en frögrodd och näringsämnen. Drönarna använder sig av tryckluft för att avfyra kapseln till marken, detta görs vid 120 kapslar per minut. Frökapslarna penetrerar jorden och börjar växa när de fått tillgång till vatten. Tekniken skulle tillsammans med snabbhet och precision, möjliggöra återbeskogning för landet 150 gånger snabbare än att plantera för hand, och upp till 10 gånger snabbare. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *