Wildlabs

Wildlabs är en online-plattform som lanserades 2015 av the United for Wildlife partners tillsammans med stöd från Google.org och Arm (se figur 1). Experter kan genom plattformen dela, utifrån specifika djurlivskonserveringsbehov, tips på teknologi som passar ändamålet (2030vision, u.å.).

Figur 1: Screenshot av webbplatsens startsida (2021) https://www.wildlabs.net/ 

Trots att djuren måste slåss för utrymme och tillgångar utsätts de även för tjuvjakt, förlorande av livsmiljö, klimatförändringar och andra hot som gör att djuren har ett ökande tryck på sig. Det senaste århundradet har antalet tigrar minskat till endast 3 200 vilket är en minskning med 97%. 2007 dödades 13 noshörningar men under 2014 dödades över 1 200 stycken (2030vision, u.å.).

Illegal handel med djur och andra problem som hotar jorden är några av de syften som finns med plattformen där användarna bland annat kan dela information om passande teknologi som skulle lösa några av dessa problem. Det finns ett hål i kommunikationen som Wildlabs ämnar fylla genom att bidra med ett nytt sätt att kommunicera. Naturvårdare, tekniker, ingenjörer och entreprenörer är några av dem personer som plattformen riktar sig till. Dessa personer kan genom plattformen dela information, fråga och svara på frågor samt samarbeta som kan leda till att nya teknologier utvecklas och att redan existerande lösningar förbättras för att möta de identifierade behov kring bevarande av djurlivet (2030vision, u.å.).

Genom Wildlabs ska medlemmarna av plattformen kunna hitta information, skapa anknytningar, hitta resurser och finna samarbetspartners. Resultatet av Wildlabs innebär ökad tillgänglighet till teknologi och minskade kostnader för teknologiska utvecklingar och lösningar. Wildlabs har även lett till minskad upprepning i utvecklad teknologi samtidigt som det utvecklas ny teknologi för att bevara dem vilda djur och växter som finns kvar (2030vision, u.å.).

Lösningens positiva inverkan

Det bidrar till en positiv inverkan på mål 14 och 15 om hav och marin samt biologisk mångfald. I och med att det sprider information och kunskap på ett mer globalt sett finns det möjlighet för personer världen över att kunna ta del av detta och göra förändringar. 

Nackdelar och problem

Beroende på hur mycket teknologi som måste utvecklas för dessa ändamål kan det konkurrera med mål 12 om hållbar konsumtion och produktion. Kan teknologin göras hållbar så finns det inga problem med att utveckla produkterna.

Ett problem är att det verkar som att informationen stannar inom dessa kretsar vilket medför att inte många andra får höra om lösningarna och diskussionerna om de inte blir medlemmar i Wildlabs.

Referenser

2030vision. u.å. Wildlabs. Tillgänglig: https://www.2030vision.com/projects/wildlabs (hämtad: 2021-02-23)

Join the Conversation

1 Comment

  1. Wildlabs känns som en konversations-, och aktionsstarter. Jag hade inte hört om Wildlabs innan, i likhet med problemet du nämner om att informationen stannar inom Wildlabs community, men jag tror och hoppas att engagemanget hos de involverade leder till smarta lösningar och ett växande nätverk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *