Vegoguiden är ett initiativ av världsnaturfonden WWF som är till för att uppmuntra till hållbar konsumtion av vegetabilier och för att utbilda om olika produkters miljöpåverkan. Guiden bedömer vegoproteiner, grönsaker, frukt, bär, nötter, och spannmål med hjälp av ett betygssystem från sådant som är okej att äta ofta till sådant du helst ska undvika (WWF, u.å).
Hur den fungerar
Tjänsten finns att hitta gratis på wwfs webbplats, tjänsten har en sökfunktion där användaren kan söka på en vegetabilisk produkt samt en filtreringsfunktion för grupperingar. Tjänsten har ett enkelt gränssnitt med sökfunktionen överst och sedan en lista över produkter. Produkterna består av illustrationer av produkterna, produktens namn, samt betyget.
Betygssystemet är uppbyggt utifrån ett trafikljus. Grönt med en stjärna = ät helst, grönt= ät gärna, gult = ät ibland, orange = var försiktig. kriterierna som förekommer är klimatpåverkan, biologiskt mångfald, bekämpningsmedel, och vatten (WWF, u.å).
Hur den bidrar till hållbarhet
Det mål som är främst kopplat till initiativet är 12.8 öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar. Målet går ut på att se till att alla människor är medvetna om hur deras val påverkar klimatet. Tjänsten passar in på detta då den upplyser om individuella produkters klimatpåverkan vilket därmed kan leda till minskad användning av vissa produkter.
Vegoguiden själva beskriver att flera människor behöver äta betydligt mer vegetabilier istället för kött för att minska sin klimatpåverkan. Samtidigt så behövs en medvetenhet om att inte alla vegetabilier är bra för miljön (WWF, u.å).
Nackdelar & Risker
Ett problem med tjänsten är att de som använder den förmodligen redan är intresserade av hållbarhet. Användarna behöver aktivt söka efter informationen och titta på individuella produkter, vilket kan innebära att de redan har en hållbar livsstil. Ett sätt att göra tjänsten mer tillgänglig är om den skulle integreras med en butiks applikation, användarna skulle då kunna få information om vegetabilierna de köpt i butiken.
Det finns också en möjlighet att användarna missuppfattar betygsystemet, uppmaningen “ät ibland” är otydlig då det inte är specifierat hur ofta “ibland” innebär. I värsta fall kan tjänsten leda till ökad konsumtion av en del vegetabilier då de uppskattas som “inte så farliga för klimatet”.
Referenser
WWF. uå. om vegoguiden.
Tillgänglig: https://www.wwf.se/vegoguiden/om-vegoguiden/
(Hämtad: 2020-03-08)