Ica mitt klimatmål

En tredjedel av hushållets miljöpåverkan kommer från matkonsumtionen (Naturskyddsföreningen. 2018). För att kunna få en överblick av sitt personliga klimatavtryck inom matkonsumtion och för att motiveras till bättre miljöval så har ica lanserat en tjänst för sina stammiskunder som heter mitt klimatmål.

Figur 1: skärmdump av hur tjänsten ser ut när du precis skapat ett konto och din data inte kan räknas ut. https://www.ica.se/klimat/mitt-klimatmal/

Hur den fungerar

Tjänsten är kopplad till alla varor du har köpt under den senaste månaden och räknar sedan ut ett värde i form av c02e/månad, i tjänsten kan du jämföra ditt värde med svenska snittet och FNs klimatmål. Sättet som de räknar ut värdet är genom ett livscykelperspektiv. Livscykeln innehåller produktens produktion i industri och transporten därifrån är inte inräknad (ica. 2021).

Produkterna analyseras steg för steg utifrån RISE klimatdatabas och Röös Mat-klimat listan.  Dessa databaser innehåller resultat från livscykelanalyser som representeras svensk livsmedelskonsumtion. Produkterna delas in i kategorier så som grönsaker, mejerier eller kött. Sedan presenteras även värdet från varje kategori (ica. 2021).

Hur den bidrar till hållbarhet

Tjänsten fungerar till att öka allmänhetens (icas kunder) kunskap av sin hållbarhet och uppmuntrar till en mer hållbar livsstil vilket är vad delmål 12.8 handlar om. Utöver att användaren får ett c02e värde som går att jämföra med andra värden så får användaren också tips och råd för ett mer klimatsmart liv. 

Exempel på hur tjänsten uppmuntrar till en hållbar livsstil är att den ger dig tips på vilka specifika varor du kan byta ut andra varor till, du får tillgång till klimatsmarta recept, och du har en guide över säsongsspecifika råvaror, se figur 2 (ica. 2021).

Figur 2: guide om vilka råvaror som är i säsong.
https://www.ica.se/klimat/mitt-klimatmal/

Nackdelar

En tydlig nackdel med tjänsten är att den endast är tillgänglig för icas stammiskunder och personer som handlar i andra butiker kan därför inte använda den. Användaren behöver också aktivt aktivera tjänsten för att få tillgång till informationen. När ditt konto skapas kan du därför behöva vänta på nästa månads resultat, se figur 1.

Enligt Naturskyddsföreningen (2018) så består den huvudsakliga miljöpåverkan på själva produktionen och inte på transporterna. Det kan däremot fortfarande vara intressant att i en sådan här tjänst att räkna med det. De enda tillfället transporter är inräknade i värdet är vid importer, där är värdet dock antaget generellt och inga specifika värden finns tillgängliga. Av denna anledningen och att lokala transporter inte alls är inräknade så går det inte att veta vilket transportsätt som används eller ifall transporterna är miljövänliga.

Referenser

Ica. 2021. Mitt klimatval info. Tillgänglig: https://www.ica.se/klimat/mitt-klimatmal-info/ [Hämtad: 2021-03-15]

Naturskyddsföreningen. 2018. Faktablad: mat, klimat och miljö. Tillgänglig:https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-mat-klimat-och-miljo {Hämtad:2021-03-18}

Join the Conversation

1 Comment

  1. Bra initiativ av ICA!
    Att få se svart på vitt hur man själv konsumerar gör nog att man tänker till en extra gång kring sina matvanor. Dock kan koldioxid vara en svår siffra att helt förstå innebörden i, men i och med att de visar vad snittet ligger på i Sverige så ger det ändå användaren ett litet bättre perspektiv. Sen som du nämner också, så inkluderar detta endast köpen man gjort på ICA, så siffran kanske inte blir helt korrekt. Men trots att det finns några nackdelar med tjänsten så har de ändå visat att de tänker på miljöfrågorna och vill vara med och påverka, det är bra!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *