ToWasteApp – Lär dig sortera rätt

ToWasteApp är en av flera dellösningar till Torontos pågående process att förbättra arbetet mot avfallshantering. På applikationen kan man delvis se vilken typ av sopor som hör hemma i vilken typ av soptunna. Detta kan råda bot på korskontaminering, det vill säga att man slänger sopor på fel ställe, vilket i sin tur gör det svårare att återvinna. ToWaste har även en funktion där man på en karta kan se närliggande sopsorteringsstationer och donationscenter vilket förhoppningsvis leder till att folk donerar istället för att slänga (https://www.garbagebinrentals.ca/waste-collection-removal-disposal-blog/597-introducing-toronto-s-new-towaste-app-to-answer-all-waste-management-questions.html).

ToWaste informerar alltså alltså vad som kan återvinnas, var det skall återvinnas, vad som inte kan återvinnas, och förenklar processen att donera kläder. 

Tekniken erbjuds i form av en mobilapplikation. Den strategi som används verkar vara att upplysa människor om hur och var man återvinner diverse produkter på ett korrekt sätt, snarare än att informera dem om sina vanor. 

Punkt 12.5 i de globala målen menar att vi skall minska mängden avfall genom åtgärder för att förebygga, minska, återanvända och återvinna avfall. När det kommer till att återanvända avfall erbjuder applikationen en central punkt där man kan hitta företag som tar emot gamla kläder. När det kommer till att återvinna erbjuder tjänsten informativ funktionalitet som ökar chansen att återvinningen sker på rätt sätt. 

En potentiell nackdel med applikationen är att det förmodligen endast är människor som redan är intresserade av hållbarhet, återvinning och återanvändning som använder den. Dessa personer är förmodligen relativt insatta i området och är därmed inte i ett lika stort behov av den som en människa som inte bryr sig. Det kan alltså vara ett problem att få den riktiga målgruppen att faktiskt använda tjänsten. 

Ett annat problem kan vara att användning av tjänsten leder till en uppfattning om att problemet med återvinning är löst bara man sorterar sitt avfall rätt. I verkligheten vet majoriteten av människor inte vad som faktiskt händer med de sopor som slängs. Soporna kanske eldas upp, vilket bidrar till stora utsläpp, eller så läggs de i s.k landfills som påverkar marken och dess ekosystem och därmed går emot andra delmål. 

#Mål12, #2021

Join the Conversation

2 Comments

  1. Intressant lösning! Det är ju många som inte vet hur de ska sortera och slänga sitt avfall, så en applikation som denna behövs verkligen. Som du säger är det dock främst de som redan bryr sig om sitt klimatavtryck och sina återvinningsvanor som kommer ladda ner en app som denna, och de har nog till och med redan koll på hur de ska återvinna. Frågan är hur man når ut till de människor som inte redan har det tankesättet.

    Du har rätt i att detta inte är en total lösning i längden, eftersom soporna har ett liv även efter man själv slängt dem i rätt avfallskärl. Bränns de upp, fraktas de till andra länder, eller påverkar de ekosystemet på andra sätt? Det kanske man hade kunnat passa på att informera om i appen med, vart soporna egentligen tar vägen. Denna lösning kan kanske även kopplas till delmål 12.8, öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar, då det faktiskt informerar människor om hur de kan hantera sitt avfall på ett mer hållbart sätt.

    1. Vilket bra initiativ du har hitta Nils. Själv kan jag tycka att det ibland är svårt att sortera rätt, och även om man tro sig sortera rätt är det inte alltid så, bara för att man lägger all plast tillsammans betyder det inte allt går att återvinna tillsammans. Så det är bra att det finns en app som kan hjälpa en när man känner sig osäker. Fick själv häromdagen reda på att alla typer av plast inte bör slängas tillsammans då den “dåliga” plast kan förorena de “bra” plast som är återvinningsbar. Tydligen kan man också se vilka plaster som ska slängas tillsammans genom att titta på siffran inom återvinnings märket som oftast finns på plastförpackningarna, vilket jag inte visste innan, så man märker ju hur användbar en sådan här app hade varit för mig.

      Håller med dig att såna här typer av appar kan leda till en uppfattningen att bara om vi som individer återvinner rätt kommer vi kunna tackla klimat, när i själva verket alla sopor inte går att återvinna. Därför kan jag tycka att man bör lägga tyngre ansvar på de företagen som producera plasten och de länder och företag som skicka sina sopor till andra länder för uppbränning.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *