Wefarm

Wefarm är ett initiativ som syftar till att koppla ihop världens alla små jordbrukare i ett stort globalt nätverk. Med denna kommunikationsmöjlighet kan jordbrukarna dela kunskap och tillgång till kvalitetsprodukter med varandra, och de har även möjlighet att kommunicera med återförsäljare och andra småföretag så att de alla tillsammans kan växa. Mer specifikt kan jordbrukarna använda Wefarms kommunikationskanaler för att lösa varandras problem, dela idéer och sprida innovation. Detta leder i sin tur till att de får mer kunskap om hur de kan öka sin avkastning, hur de ska prissätta och hur de ska tackla effekten av klimatförändringar, men även praktisk information såsom vilka frön som är av bästa kvalitet och vilket gödsel som bidrar till bäst resultat.

Wefarms digitala nätverk består idag av mer än en miljon människor i Kenya och Uganda, där de sammanlagt förmedlar mer än 40,000 frågor och svar varje dag. I och med alla dessa konversationer som tar plats på deras plattform kan Wefarm i realtid identifiera trender inom jordbruket och förmedla det till gemenskapen innan de har en större påverkan på försörjningskedjan. Wefarm använder med andra ord artificiell intelligens (AI) för att identifiera, komplettera och utöka jordbrukarnas kunskaper och prestationer.

Tjänsten är helt gratis för jordbrukare och fungerar även via SMS, vilket innebär att den kan användas utan tillgång till internet. När en jordbrukare stöter på ett problem skickar den ut frågan i gemenskapen, antingen via applikationen eller som ett sms till ett lokalt nummer, och Wefarms algoritm förmedlar vidare frågan till den jordbrukare som kan erbjuda det bästa svaret. Tack vare deras maskininlärningsteknologi behöver jordbrukarna intne kunna engelska för att få svar på sina frågor, utan de kan även skriva på Swahili, Luganda och Runyankore (tre regionala afrikanska språk) för att sedan matchas med en jordbrukare som förstår samma språk.

Över 1 miljard människor är inblandade i småskaligt jordbruk, och tillsammans ansvarar de för att odla 70% av världens mat. Wefarm ger dessa jordbrukare en möjlighet att dela grundläggande information för att de alla ska kunna förbättra skörden, behandla växtsjukdomar, hitta bättre marknader och generellt uppnå sin ekonomiska potential. Detta kan ses som en lösning till Mål 2 av de globala målen och mer specifikt delmål 2.3 (fördubbla småskaliga livsmedelsproducenters produktivitet och intäkter) och 2.C (skapa stabila marknader för jordbruksråvaror och snabb tillgång till marknadsinformation). Wefarm anses redan vara en världens mest värdefulla småbrukstjänster och har haft stor påverkan på det afrikanska jordbruket, med planer på att expandera till andra afrikanska länder.

Det mest uppenbara problemet med Wefarm vid första anblick är att det är svårt att skapa en kommunikationskedja mellan jordbrukare utan internetåtkomst som befinner sig flera hundra mil från varandra. Det är därför Wefarm även fungerar via SMS, så att alla med en enkel mobiltelefon kan ta del av deras tjänster.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Tack för ditt inlägg, Jennifer!
    Det här är ett riktigt hjärtevärmande initiativ för att jobba mot Mål 2. Alla jordbrukare har ju tyvärr inte tillgång till de verktyg och hjälpmedel som kan ge dem den absolut bästa skörden, men att få ta del av kunskap och hjälp från andra jordbrukare runt om i världen tror jag säkert kan göra nytta för dem. Det är så fint att se att de samarbetar och hjälper varandra istället för att konkurrera. Två stora plus i kanten är ju att tjänsten även fungerar via SMS, eftersom att långt ifrån alla har tillgång till smartphones där man kan ladda ned applikationer, samt att jordbrukarna inte behöver kommunicera på engelska.

  2. Hej Jennifer! Kul att du skrev just det här blogginlägget!

    Jag tyckte denna produkt är såå smart! Det är verkligen en “big deal” att använda rätt gröda på rätt plats, man kan öka skörden om man kan byta till en växt som klarar torka bättre eller som är stabilare och inte går sönder när det blåser (till exempel). Smart att de har fixat med “lokala språk”. En utveckling på det hade kunnat vara att ha en översättare så att man kan diskutera trots att man inte pratar samma språk!!! Vad tror du om det?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *