Child Growth Monitor

Mål 2 av de globala målen handlar bland annat om att alla i världens befolkning ska ha tillgång till tillräcklig och näringsrik mat. Delmål 2.2, utrota alla former av felnäring, fokuserar mer specifikt på målet att avskaffa all slags undernäring, speciellt när det gäller äldre personer, gravida och ammande kvinnor, tonårsflickor samt barn under fem år. Ett stort problem med att uppnå detta mål är att undernäring i barn ofta inte upptäcks. Det är svårt att se om ett barn lider av undernäring endast med blotta ögat, särskilt för en förälder. Detta medför i sin tur att barnet inte får den hjälp den behöver.

Welthungerhilfe är en tysk ideell biståndsorganisation som har hittat en lösning till detta problem. De har skapat en AI-driven applikation kallad Child Growth Monitor (CGM), som med hjälp av augmented reality (AR) kan 3D-skanna barn under fem år för att bestämma om de är undernärda eller ej. Det enda som krävs är en smarttelefon som har en infraröd sensor. Skannern mäter då barnets vikt, längd och kroppsvolym samt omkrets på huvud och överarmar, och appen bearbetar sedan datan för att omedelbart fastställa barnets näringsstatus och därmed om barnet behöver akut hjälp.

Ytterligare ett problem med att undersöka vilka barn som är undernärda är hanteringen av data, då måtten vanligtvis skrivs ner på papper och sparas i loggböcker för att sedan föras in i Excel-ark. Det leder ofta till mänskliga fel och tar upp mycket användbar tid, vilket kan leda till att barnen inte får hjälp i tid. Vid användning av CGM sparas datan istället automatiskt i Microsoft Azure, en molnbaserat plattform som nutritionister och IT-specialister sedan får tillgång till för att kunna utvärdera datan. För varje barn som skannas blir appens algoritm smartare och smartare – det blir alltså lättare och går snabbare att upptäcka undernärdhet i barnen.

Den största nackdelen med denna lösning är att det krävs en smartphone med appmöjligheter, men även att det krävs specifikt en smartphone med infraröd sensor. Biståndsarbetare må ha råd med och tillgång till en sådan mobiltelefon, men det är mindre sannolikt att fattiga, hungriga föräldrar har möjlighet att skanna sina barn själva. En annan sak att påpeka är att det inte är en direkt lösning till det globala målet då det inte direkt matar hungriga magar eller främjar en trygg livsmedelsförsörjning. Welthungerhilfe erbjuder dock en möjlighet att identifiera var problemen med undernärdhet finns och exakt vilka personer som behöver hjälp. Det blir mer som ett litet steg på vägen. Det går trots allt inte lösa problemet med hungersnöd om man inte vet vilka som går hungriga.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Intressant.
    Jag håller med om problemen du nämner ovan. Anledningen till att man är undernärd grundar sig förmodligen i fattigdom, och därmed är det såklart problematiskt för dessa människor investera i en smartphone. Däremot finns det kanske diverse välgörenhetsorganisationer världen över som kan använda en sån här tjänst.

  2. Hej Jennifer! Kul att du skrev detta blogginlägg!

    Spännande koncept! Det som är smart är ju att man kan ha en mobil på en “vårdcentral” (eller liknande) och så även fattiga kan komma och skanna sina barn eller de som inte har råd med en mobil. Det känns otroligt att man bara kan skanna in kroppen och så vet man vad man saknar näringsmässigt, men om det fungerar är det ju jättebra. Jag har hört att man kan ta ett test på sin magkultur för att se hur man mår, är det miljövänligare? Kanske! MEN det gör man ju inte via en frän app!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *