Loon

Loon är ett företag vars mål är att förse miljarder människor med internetåtkomst genom nytänkande lösningar. Deras primära lösning på detta problem är genom att skapa flygande celltorn, även kallat telefonmaster, för att förse underbemannade platser i världen med internetåtkomst.

Loon’s lösning är att kommunicera med telefon-kommunikationsföretag och regeringar för att förse platser med täckning på platser som saknar denna. Hur användarna tar del av denna tjänst är likadan från att koppla upp sig till telefonnätverk, utan det är endast bara att koppla upp sig till telefonnätverket som vanligt.

Varje ballong är försedd med två huvudsakliga komponenter; en transmitter och en mottagare. Dessa två komponenter gör det möjligt att bygga ett nätverk av flera ballonger för att seriekoppla uppkopplingen, som i någon mening kommer från ett celltorn på marken.

Denna lösning anses vara bra i ett UX-perspektiv, då man inte behöver lära sig nya tillvägagångssätt för att använda lösningen. Dock är det värt att ifrågasätta hur användaren behöver vara medveten om vart Loon har sina ballonger för närvarandet och hur man personligen kommer bli försedd med täckning där man behöver.

Denna lösning anses bidra till Mål 9, speciellt 9.4, men även Mål 11.4 och 11.5, då Loon’s lösning är oberoende av att påverka naturmiljön under konstruktion, då inget behövs byggas. Denna lösning tycks även mildra de negativa effekterna av naturkatastrofer, då tanken med ballongerna är att de snabbt ska kunna förse folket med avsaknaden av täckning, om de inte redan befinner sig i luftrummet ovanför katastrofen.

Ett antal nackdelar med denna lösning är att företaget inte är självständigt, utan de är beroende av ett samarbete med ett företag.

https://loon.com/solutions/

Join the Conversation

1 Comment

  1. Vilken spännande tanke. Speciellt användning vid katastrofer känns riktigt bra, även om det – förhoppningsvis, inte händer så ofta och därför inte behöver vara det primära användningsområdet. Något jag direkt funderar på är hur länge ballongerna håller sig flygande, om de klarar sig igenom hårda väderlag (tillexempel åska och regn stormar) och om de kan styras till områden där de behövs som mest eller för att komma tillbaka “to base” för service osv. Spännande!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *