Fairphone grundades av Bas van Abel och var inledningsvis en kampanj för att öka medvetenheten kring konfliktmineraler, det vill säga guld, tantal, tenn och volfram. År 2013 blev Fairphone ett självständigt företag som arbetar för rättvisare elektronik. I deras Impact report från 2020 rapporterar de kring användandet av mobiltelefoner och skriver att vi nu är uppe i över 8 biljoner telefoner samt att det säljs över 1.4 biljoner telefoner årligen runt om i världen. De telefoner som säljs är i dagsläget inte skapta för att hålla en längre tid eller repareras. Med försäljningstekniker blir människan konstant uppmuntrad och tvingad att köpa de nyare modellerna trots att de har fullt fungerande telefoner.
Fairphone blev ett svar på detta och de utmaningar som rör människor och miljö i produktionen av elektronik. Fairphone erbjuder telefoner med längre hållbarhet vars delar går att byta ut och kan på så sätt få en längre levnadstid. Detta är i enlighet med deras fyra huvudmål: att skapa produkter som håller länge, går att återvinna och återanvända, gjorda på material som tagits fram på ett rättvist sätt och av människor som arbetar under goda arbetsförhållanden.
Fariphone består idag av över 70 anställda och erbjuder i nuläget tre telefoner, reservdelar både till nya och gamla modeller samt accessoarer. I dagsläget har över 100,000 Fairphones sålts.
Fariphone och de globala målen
I deras Impact report från 2020 rapporterar de att med deras KPI arbetar de indirekt och direkt för 9 globala mål. De mål som Fairphone arbetar för är följande:
Det tolfte globala målet är ett av de mål som de uppger och som de tydligt visar att de arbetar för då de som tidigare nämnts har som mål att ändra människans konsumtionsmönster kring elektronik. Fairphone nämner att de har ett fokus på återanvändning av elektronik då denna produktionslinje alltid har avfall som inte går att återvinna, vilket kan härledas till delmålet 12.5. Fairphone har som mål att motivera andra aktörer inom branschen att producera på ett mer hållbart sätt vilket skulle kunna beröra målen 12.6 och 17. Utöver att påverka aktörer så har Fairphone också ett stort community och kan på så sätt informera deras följare om hur det ser ut i branschen och hur Fairphones kan leda till ett mer hållbart konsumtionsmönster samt livsstil (mål 12.8). Detta skulle företaget kanske kunna applicera på flera produkter inom elektronik.
Fairphone arbetar för bättre arbetsförhållanden och det kan vara hur de får in arbetet för målen 1, 4, 5, 8 och 10. Genom att skapa jobbmöjligheter med goda arbetsförhållande som exempelvis säkerställer rättvis lön kan fattigdom minskas vilket i sin tur kan leda till ekonomisk tillväxt och att fler får tillgång till utbildning.
Det är svårt att finna eventuell problematik där Fairphone kan skapa konflikter med andra mål. Fairphone har som mål att använda sig av rättvist material, men trots detta så är det ett faktum att det material som krävs för att skapa en Fairphone, precis som andra smartphones också påverkar planeten vilket skulle kunna sägas vara motstridande till mål 15.
Fairphone använder IT för att kommunicera och tillsammans med den teknik de skapar försöker de bidra till beteendeförändringar och hållbar konsumtion.
Mycket bra inlägg! Jag håller med om allt ovanstående att Fairphones idè känns genuin och innovativ. Något de verkligen har lyckats med är att trots att telefonen är miljövänlig så har den ett överkomligt pris för många. Alla har exempelvis inte råd att köpa den senaste iPhone.
Det enda jag skulle vilja veta mer om är deras syn på deras transporter som skulle kunna vara en konflikt med andra miljömål. Med en e-handel tillkommer alltid transporter, så det hade varit intressant att veta hur de tänker kring det och om de gör några miljömedvetna val där. Inte bara transporter av den färdigbyggda telefonen utan även transporter som avser material och andra resurser som krävs.
Jag fick nys om Fairphone inte så länge sen och blev positivt överraskad att det finns. Jag som haft Nokia 3310 fick en varm känsla även om fairphone inte alls är lik den så var det märkligt att se att batteriet gick att ta bort, men också många andra delar. Det fick mig att tänka hur mer händig jag var innan och vågade “öppna” telefonen. Kan man ens göra det idag? Jag vet inte, har aldrig försökt. Tekniken blir allt mer komplex och abstrakt och jag säger mer kontroll åt oss användare, mer Failphones =).
Som du skriver Michaela så verkar de få in många av målen och det är bra att det finns en bred hållbarhetstanke bakom produkten och konceptet, men jag håller med Amanda att det hade varit intressant att titta på transportfrågan och hur de jobbar med det, vilket gjorde att jag blev nyfiken och hittade en intressant information gällande Fairphone 3. De skriver att de flesta mobiltelefoner i Europa flygs, vilket de konstaterade inte är en nödvändighet. De använder sig istället av tågtransporter, vilket minskar koldioxidutsläppen med 87 procent. Ganska galet enligt mig att de flesta företag inte använder tåg om det är så stor skillnad.
Kul att du skrev om Fairphones, kanske blir en sådan vid nästa mobilköp!