Figur 1: Hygglo.se https://www.hygglo.se/
År 2016 skapades tjänsten Hygglo med målet att “saker ska användas”. Genom att lägga ut sina prylar på Hygglo har privatpersoner möjligheten att tjäna pengar genom att hyra ut dem men det går också hyra från andra, saker du behöver när du behöver dem. Tanken bakom konceptet är att saker inte bara ska ligga där utan faktiskt komma till användning, men också att du som privatperson inte ska behöva köpa ny saker som du vet kommer användas mer sällan. Istället erbjuder Hygglo konsumenter att tjäna pengar på sina prylar. Hygglo tar 20 procent av hyran och sköter den andra runt omkring; försäkring, betalningen och verifiering via BankID.
Enligt Hygglos statistiska rapport förra året framkom det att under 2020 var högsäsongen från april till slutet på augusti. Det var under det här tidsintervallet som trädgårdsredskap och trädgårdsmaskiner som startade den höga aktiviteten på Hygglo för att sedan under sommaren fortsatte men med delning av prylar kopplade till friluftsaktiviteter. Hygglo är därmed beroende av vilken säsong det är och vilka prylar som därmed blir bokade. Här nere i figur 1 kommer topplistan av samtliga bokningar under år 2020.
Figur 2: Storleken på cirklarna indikerar på mängden bokningar för en viss pryl på Hygglo. https://www.hygglo.se/blog/statistik-oever-2020
Tjänsten Hygglo är ett bra koncept som går att koppla till mål 12 bland de globala målen som finns och innebär att främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Men också att sträva efter att bryta relationen mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring med utvecklingsländerna i täten enligt mål 8.4. Genom delningsekonomi kan konsumenten minska sitt ekologiska fotavtryck och är något som kan spela en viktig roll i framtiden. Genom att hyra och dela på en pryl bidrar det till att prylen används mer och når sin fulla potential istället och därmed bidrar till en hållbar konsumtion. Forskare har tittat på vissa av Hygglos prylar, bland annat skidor, datorspel och borrmaskiner, och dess miljöpåverkan. Inköp av ny pryl visade sig bidra till 22 ton koldioxidutsläpp om året och genom att hyra prylen kunde 18 ton sparas istället (https://www.hygglo.se/blog/hygglo-aer-bra-foer-miljoen-vi-har-siffror-som-bevisar-det).
Produkter som används mer sällan kommer eventuellt inte bli redo för att slängas för att de är välanvända utan kanske istället för att de bara ligger och skräpar, tar plats eller blivit omoderna och hamnar på tippen. I bästa fall ges de bort eller säljs till någon annan som har ett större behov av prylarna. För de som däremot har plats för de prylar de sällan använder erbjuder Hygglo dessa personer möjligheten att tjäna lite extra pengar. På det sättet slipper andra konsumera mera utan istället bidra till att en redan producerad produkt används fler gånger. Ett bra exempel i sammanhanget är partytält med bord och stolar för fest/kalas. Det är något som brukar tas fram någon enstaka gång om året, tar plats i garaget/förrådet och dyrt att köpa.
Problematiken som går att se är just utbudet i tjänsten om man inte befinner sig i en större stad. Utanför storstäderna blir det svårt, se figur 3. Däremot kanske det redan finns en delningskultur till skillnad från storstäder, men de har troligtvis också mer plats för förvaring. Det var också något viktigt enligt Hygglos medlemmar, att det ska vara enkelt att få tag på prylen och nära till hands, vilket kan vara en anledning till att tjänsten inte attraherar privatpersoner i glesbefolkade städer. Det kan ses som något positivt eftersom det då inte blir transportfrågor inblandade i konceptet. Annars är det svårt att se huruvida Hygglo skulle kunna hamna i konflikt med andra hållbarhetsmål när det hela handlar om dematerialization och ändring av beteendemönster hos privatpersoner och deras konsumtion. Eventuellt skulle det kunna bidra till hämning av den ekonomiska tillväxten hos företag som producerar prylarna men borde inte vara några problem eftersom, som tidigare nämnt, det också är ett en del av de globala målen, mål 8.4 mer specifikt.
Figur 3: Platser där det finns hyrbara prylar i tjänsten Hygglo. https://www.hygglo.se/blog/statistik-oever-2020