Tjänsten Hygglo startades år 2016 och är en applikation vars syfte är att få privatpersoner att hyra ut saker till varandra istället för att köpa nytt. Det finns en mängd olika kategorier som användaren kan hyra från såsom exempelvis bilar, verktyg, elektronik, och som användare kan en både hyra och hyra ut.
Tjänsten kan kopplas till mål 12: hållbar konsumtion och produktion, eftersom det kan uppmuntra till ett miljömedvetet beteende att hyra saker istället för att konsumera nytt. Applikationens syfte är att föremål som inte används ska användas mer så det inte blir lika mycket “prylsvinn”. Det gör att applikationen även kan kopplas till mål 12.5: minska mängden avfall markant, eftersom prylar som annars eventuellt hade slängts kan komma till användning genom uthyrning och dessutom låter användaren tjäna en slant.
Applikationen kan ses som en IT-lösning som underlättar kommunikationen mellan parter som vill hyra och hyra ut. Genom applikationen kan det bli enklare att hitta tillgängliga personer som är villiga att hyra ut samt tillgängligt att se vad det kommer kosta i förväg.
Föremålen som hyrs ut är försäkrade. För att kunna hyra behöver en ha tillgång till ett bankID vilket gör att en som användare kan känna sig säker att låna ut föremål. Även “behavioral change” eftersträvas då applikationen kan främja vårt beteende gällande att köpa nya saker och istället återbruka det vi redan har.
Ett problem kan det dock vara om det inte finns tillgängliga personer i ens område att hyra från vilket betyder att applikationen inte är ortsoberoende. I mindre städer är det säkerligen svårare att hitta uthyrning än i till exempel Stockholm. Det är förmodligen en smidig applikation om en vill hyra något en kort period men om en har för avsikt att hyra länge kan det säkerligen bli billigare att köpa föremålet istället.
Priserna i applikationen är något varierande. Om en exempelvis vill hyra en klänning kostade det ungefär lika mycket som att köpa en ny, vilket utifrån en ekonomisk synvinkel eventuellt inte alltid gör det värt att hyra. Applikationen menar dock att det ska vara 60 procent billigare att hyra genom hygglo än genom ett annat företag.
Det är dock upp till den som hyr ut att sätta priset på föremålen vilket gör att det kan bli olika priser beroende på vem en hyr från. Ett exempel är också om en vill hyra en bil, då kan det vara fördelaktigt att kolla om drivmedel ingår eller inte eftersom en annars kan bli överraskad när extra kostnader tillkommer.
Tjänsten vill uppmuntra till ett mer miljömedvetet tänk och vill ersätta att en ska behöva åka till en butik för att få tag i något. Målet med hygglo är att hitta föremål närmare än en butik vilket dock förmodligen inte alltid är applicerbart. I vissa fall bidrar applikationen med konflikter med andra mål såsom mål 13: bekämpa klimatförändringarna, eftersom det förmodligen blir en del transporter med applikationen om en behöver åka längre sträckor för att hämta upp det en ska hyra, vilket i sig påverkar miljön negativt.
Gillar verkligen idéen med Hygglo men håller helt och hållet med dig om problematiken so du beskriver. Avstånden och priserna är trots allt avgörande faktorer och det blir helt fel när det kostar lika mycket att hyra en klänning som att köpa en ny.
För mig känns konceptet som att det skulle fungerade bättre om det baserades mer på områden eller föreningar. Till exempel att alla som bor i ett visst område gemensamt äger och förvaltar prylar. Då är sakerna alltid nära och förhoppningsvis tillgängliga.
Tack för ett välskrivet och tänkvärt inlägg!