Djurens rätt

Djurens Rätt är en organisation som grundades redan 1882 under det dåvarande namnet Nordiska Samfundet Till Bekämpandet Af Det Vetenskapliga Djurplågeriet. År 1999 bytte organisationen namn till Djurens Rätt. 

Djurens Rätt är en organisation som jobbar för att djuren ska få det bättre, och då i störst grad de djur som är flest och har det sämst. Deras arbete drivs helt på finansiella medel från medlemskap och gåvor. I dagsläget har organisationen över 50 000 medlemmar. 

Organisationen använder sin plattform djurensratt.se för att informera om djurens situation och försöker få människor på maktpositioner att ta ställning för djuren. Målet är att påverka lagstiftningen i Sverige. De kämpar bland annat för att skapa djurfria forskningsmetoder, få företag att agera ansvarsfullt och hjälpa konsumenter att göra djurvänliga val. Deras webbplats finns till för att motivera, belysa och informera om djurens situation och på så sätt inspirera till beteendeförändringar. Utöver deras huvudplattform bedriver de också en e-handel där de säljer exempelvis kokböcker om vegansk mat, kläder med budskap kring veganism och andra accessoarer. Appen Vegokoll drivs av organisationen och fungerar på så vis att en användare kan skanna en streckkod i butik och se om en produkt är vegansk.

De globala målen

Djurens Rätt har en sida på deras plattform vid namn “Globala målen och djurvälfärd – vad kan företag göra?”. På denna sida försöker Djurens Rätt guida företag som vill arbeta med klimatmålen och menar på att vego är det mest klimatvänliga alternativet. De nämner att det är flertalet företag som uttrycker att de arbetar för de globala målen men ändå har kyckling i sin produktion. Djurens Rätt uttrycker att detta är motstridigt till mål 12, om hållbar produktion samt klimatmålet 13. Organisationen menar att företag kan bredda sitt hållbarhetsfokus om de arbetar genom European Chicken Commitment och på så vis få en mer hållbar kycklingproduktion. 

Djurens Rätt nämner fyra globala mål som företag kan arbeta för genom att välja vego och de är; 2. Ingen hunger, 3. God hälsa och välbefinnande, 12. Hållbar konsumtion och produktion och 13. Bekämpa klimatförändringarna. De motiverar detta påstående genom att ge motivationen att genom att minska animaliekonsumtionen kan stora mängder från foderproduktionen till djuren frigöras och detta kan istället ge mat till fler människor. De motiverar det också med att djurindustrin är en risk för framtida pandemier och att vi en dag uppnår antibiotikaresistens globalt, vilket är ett stort hot mot den globala folkhälsan. 

Djurens Rätt listar många bra förändringar som företag kan genomföra för att jobba för de globala målen. Dock lägger organisationen fram det på ett sådant sätt som att all industri för att producera vego är bättre ur ett hållbarhetsperspektiv, vilket är svårt att tro. Skulle industrierna gå från att producera rött kött till kyckling så leder det till andra klimatproblem vilket Djurens Rätt tar upp. Problem som de skulle behöva belysa är exempelvis att avskogning är en konsekvens av industrin som tar fram sojabaserat foder. I samband med detta skulle Djurens Rätt kunnat visa på hållbarhetsproblem som kan uppstå i övergång från kött till växtbaserat, och ge information hur det ska vara en hållbar övergång och fortsatt produktion. Att övergå till växtbaserat betyder inte nödvändigtvis att det är bättre, utan det kan leda till konsekvenser som strider emot de globala målen.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Viktigt ämne!
    Jag har varit vegetarian (äter ofta veganskt) i några år och jag hade ingen aning om att VegoKoll fanns. Det är bra att det finns en applikation som underlättar för användare som inte är vana att äta veganskt men som vill bli bättre. Det underlättar även för personer som ska laga mat åt någon som är vegan och som inte har koll på vad det innebär.

    Jag tycker flera personer ska äta veganskt, speciellt när det finns så många alternativ nu för tiden. Dock som du nämner är inte allting bättre bara för att man äter veganskt, det är viktigt att hålla sig informerad!

    Tack för inlägget Michaela!

  2. Djurens rätt har jag haft koll på länge (tack Therese Lindgren) och hade nog varit min to go-sida om jag vill läsa på om djurindustrin. Smart med Vegokoll, det gör det ju så mycket enklare att äta veganskt då många innehållsförteckningar kan vara svåra att tyda. Som du säger hade det varit intressant att veta vad som hade hänt om alla åt vego (trots att vi förmodligen är väldigt långt från det). Man vill så gärna göra rätt för sig men man gör ju inte automatiskt alla rätt endast för man äter veganskt. Bra inlägg och bra analyserat!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *