Min Doktor

Bild från Min Doktor
Appen Min Doktor grundades av en läkare från skåne år 2013 och är en digital vårdtjänst. De har även egna mottagningar som finns tillgängligt för fysiskt besök. Appen erbjuder vård från bland annat legitimerade läkare, psykologer, sjuksköterskor och fysioterapeuter. Via appen kan får den som söker vård först välja en kategori som lämpar sig för det de söker vård för. Nästa steg är att via ett formulär svara frågor som är relevanta och sedan skickas svaren in för att granskas av en läkare. Därefter startas en chatt med läkaren för att diskutera vidare eventuell diagnos. Bilden nedan visar hur en chatt kan se hur med en läkare på Min Doktor. Läkaren har möjlighet att skriva ut receptbelagd medicin och ge rådgivning. De är noga med att förklara att all vård inte är lämplig diskutera digitalt.

Bild från Min Doktor



Min Doktor skapades för att göra vård mer tillgänglig och för att minska de vårdköer som finns på fysiska mottagningar. De menar att alla vårdbesök inte kräver fysisk närvaro och att det funkar digitalt. Genom att använda en digital tjänst för vård kan den vården som kräver att besöka en vårdcentral prioriteras. Dessutom är digitala vårdbesök billigare än de som görs på fysiska kliniker.

Min Doktor jobbar för hälsa och välbefinnande vilket är det tredje målet av de globala målen. Min Doktor kan kopplas till delmålet 3.8 “Tillgängliggör sjukvård för alla” eftersom de försöker göra det enklare och lättare att söka vård eftersom de nämner att personer i behov av vård inte ska behöva ta ledigt om de arbetar eller liknande.

Även om Min Doktor ökar tillgängligheten för att kunna söka vård så har förmodligen inte alla tillgång till en mobiltelefon eller mobilt bankID som krävs för att använda applikationen. Deras stategi tolkas att vara en effektivisering inom uppsökning av vård.

Det finns möjligvis en risk med den digitala tjänsten och det är att staten troligtvis förser företaget med skattemedel för att upprätthålla sin tjänst vilket kan leda till att de vanliga vårdcentralerna får en mindre budget. Detta kan göra att patienter på de vanliga vårdcentralerna kanske inte får den vård som de behöver. Det i sin tur gör att hela det globala målet för hälsa och välbefinnande hamnar ur balans.

En annan tanke är att om det verkligen går att ställa en diagnos utan fysisk närvaro av patienten. Det skulle kunna äventyra säkerheten hos den som söker vård. Även om de digitala tjänsterna inte ställer några mer komplexa diagnoser som kräver avancerad medicin så känns risken att göra en feldiagnos större. Det kan leda till människor får söka vård oftare och fler läkarresurser behövs än om det hade varit ett fysiskt besök. Detta skulle kunna kopplas till en negativ effekt för mål 12 som är hållbar konsumtion. Så att läkemedel inte skrivs ut i onödan.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Intressant lösning, Amanda. Tycker att det är en väldigt bra lösning, att alla kan få vården de behöver från deras egna hem. Användarna slipper ju problemet med behöva åka till närmsta vårdcentral vilket inte i alla fall finns nära beroende på vad det är de behöver vård för. Har till exempel läst att ungefär 1/3 av vårdcentralerna saknar tillgång till psykologer. Farligaste risken verkar var det du tog upp om att risken för feldiagnos kan öka om de inte gör besöket fysiskt.

  2. Väldigt intressant och detta är ett ämne som borde forskas på mer för att se hur mycket nytta det gör och om det är värt det. Minns att jag såg en reportage om det på SVT men minns inte riktigt resultatet..
    Som det diskuterats här och på doktor.se så tror jag att det belastar vården betydligt mer, då varenda person med exempelvis lite halsfluss kan snabbt och smidigt boka tid med en läkare via appen och slösa vårdens tid vilket resulterar att riktiga sjuka människor får mindre resurser/tid. Denna person med halsfluss hade också kunnat besöka fysiska vården såklart, men kanske hade skippat det för att det ändå är en process.
    Det behövs också betydligt mer läkare som arbetar med dessa appar på heltid vilket också tar mycket på resurser, då det redan har varit mycket snack om hur vården är överbelastad.
    Som du säger kan det också ske feldiagnoser då det är väldigt svårt att uppfatta situationen genom en webbkamera. Felaktiga mediciner kan skrivas ut eller att en seriös situation ignoreras.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *