Grace Health startades 2017 i Stockholm av Thérèse Mannheimer och Estelle Westling. Grace Health verkar inom hälsosektorn och är den första digitala kvinnohälsokliniken. Affärsidén är en digital hälsoplattform för kvinnor i tillväxtländer. Således blir det IT-lösningen, i stället för fysiska kvinnokliniker så är kvinnokliniken helt digital. Genom visuell kommunikation så får kvinnorna tillgång till hjälp.
De problem som Grace Health löser är tillgängligheten av direkt tillgång till hälsotjänster till de 1.9 miljarder kvinnor i låg- och medelinkomstländer som har en egen telefon men saknar tillgång till eller bor för långt ifrån kvinnohälsoklinker. De största marknaderna är Ghana, Nigeria och Kenya.
Användarna får bland annat hjälp att förstå sin reproduktiva hälsa och kan ställa frågor och få svar från experter. Användarna har tillgång till en privat och säker chatt tjugofyra timmar om dygnet för ytterligare hjälp. Den digitala tjänsten har en automatisk hälsoassistent, Grace, hjälper användarna förstå sin menscykel men påminner också om när mensen bör komma. Det finns även omfattande utbildningsinformation om bland annat kvinnors hälsa och fertilitet.
Enligt de Globala Målen så är modern och effektiv vård en investering som bidrar till människors grundläggande rättigheter till välbefinnande. Grace Healths digitala kvinnohälsoklinik stödjer arbetet för Mål 3: God hälsa och välbefinnande. Specifikt stöds Delmål 3.7: Tillgängliggör reproduktiv hälsovård, familjeplanering och utbildning för alla eftersom Grace säkerställer tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård samt att det finns även utbildningsmaterial direkt i applikationen som tidigare skrivet.
En potentiell risk med att bara finnas som applikation är att det kan finnas kvinnor som inte har en mobiltelefon med tillgång till Grace Health. Detta hamnar i konflikt med Delmål 3.8: Tillgängliggör sjukvård för alla. Dessutom har tillgången till datatrafik på de afrikanska marknaderna också varit ett problem och därför arbetar Grace Health för att applikationen skall vara så liten som möjligt. I skrivande stund är applikationen 5.3 megabyte.
Ytterligare en potentiell risk med att enbart finnas som applikation är att hamna i konflikt med Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Inga arbetstillfällen skapas på grund av det inte finns en fysisk kvinnoklinik där riktig personal skulle kunna arbeta. Det kan ses som en missade chans till ekonomiskt tillväxt.
Det går även att argumentera för att Grace Health är med och bidrar till Mål 4: God utbildning för alla som visar forskning på att utbildning av god kvalitet är en fundamentalt för välstånd och hälsa. Grace Health utbildar kvinnor om hälsa och hygien, hur fertilitet fungerar och vad som händer med kroppen under en graviditet.
Mål 5: Jämställdhet främjar alla kvinnors och flickors egenmakt, det görs bland annat genom Delmål 5.B Stärk kvinnors roll med hjälp av teknik. Genom Grace Health ökar användningen av teknik som främjar kvinnors egenmakt genom kunskap om sin egen hälsa.
Källor:
https://www.di.se/digital/digitala-halsoappen-vaxer-i-afrika/
Jag har faktiskt aldrig hört talas om denna applikation tidigare, men det verkar vara en riktigt bra och viktig idé. Inlägget är väldigt nyanserat och tar upp både fördelar och nackdelar, vilket gör det svårt att finna ytterligare. Att appen inte genererar fler arbetstillfällen ses givetvis som en stor nackdel, men det kan kanske vara ett framtida steg att addera fysiska mottagningar i de områden där det behövs. Kanske skulle företaget också kunna skapa arbetstillfällen genom att anställa människor från områdena de riktar sig mot för att få bättre koll på vilken information som behövs och hur det bäst kan tas emot. Jag tycker som sagt att det verkar vara en väldigt bra idé. Kan företaget arbeta med problematiken kring tillgång till datatrafik och tillgång till telefoner så tror jag på idén och att den kan utvecklas till något ännu bättre.
Men såå bra grej ju. Intressant att de gör applikationen så liten som möjligt för att den ska fungera för de flesta. Det är ju så viktigt att kvinnor får den hälsovård de behöver, framförallt på ställen där man gärna inte pratar om det. Jag tänker att om kvinnors hälsa blir mer normaliserat och kunskapen sprids om det kanske det motiverar någon att faktiskt öppna en kvinnoklinik på något av dessa ställen där det behövs. Kul att du hittade en lösning som främjar jämställdheten för jag gjorde inte det när jag letade runt.