Olio är en app som skapades av Tessa Clarke och Saasha Celestial-One med ideén att kunna dela med sig av mat som blir över eller som närmar sig sitt slutdatum. Det är alltså privatpersoner, lokala butiker m.m som kan ta del av vad appen erbjuder. Kort sagt erbjuder appen lösningen att användaren kan skapa en “ad” med bild och text på vad som har blivit över (detta kan även vara annat än just matprodukter) och gör detta tillgängligt till andra som har appen i närheten. På samma sätt kan då andra användare skrolla i en lista och se dessa produkter för att sedan skicka en förfrågan om produkten finns tillgänglig att hämta.
Enligt Olios webbplats så har nästan 35 miljoner produkter räddats från att slängas. Jag tror att Olio jobbar för bland annat mål 2 ingen hunger. Detta är trots allt ett sätt att inte bara spara mat men även ge chansen till människor som har mindre mat att få tag på mat. Men det är inte bara sparsamt för just individer och användare. Man kan se hur det påverkar miljön när en större skala människor ändrar sitt beteende. De 35 miljoner sparade produkterna som jag nämnde innan, är ekvivalent till ungefärligt enligt Olio, 100 miljoner körda bil mil(Engelskans miles). Så jag skulle definitivt säga att mål 13 att bekämpa klimatförändringarna är relevant. Olio är väldigt tydliga med att de gärna vill att användare ska veta varför det är viktigt och är tydliga med att visa att de vill att användare ska slösa mindre och ta vara på vad som finns vilket jag ser som att de aktivt jobbar för mål 13, delmål 3 att öka kunskapen för att hantera klimatförändringar genom att visa att mat kan delas och inget behöver slängas, varken i kriser eller i vardagen. Efter mycket analyserande ser jag ingen direkt negativ påverkan på resterande av de globala målen.
Olios IT lösning är som tidigare sagt en app där man kan dela mat. Det finns dock ett flertal till saker som de erbjuder. En sak som jag tycker är intressant är konceptet “goals”. Det är som små mål där användaren kan swipea till höger “challenge accepted” eller swipea till vänster “maybe later”, här nere på bilden är ett exempel på ett goal.
Det är alltså “tips” för att att man ska minska matsvinn och även tips inom andra klimatfrågor så somtips på böcker och vilka varor som är bäst för miljön och människor. Det är lite av en behavioral change och communcation lösning både i “goals-delen” och hela appen för sig själv. IT lösningen är bra eftersom man inte blir påtvingad. Den är skapad så att om man behöver eller vill ge mat, så finns den tillgänglig som ett verktyg för att kommunicera med andra användare.
Bra inlägg! Deras lösning är väldigt bra för att bland annat bidra till att stoppa matsvinnet och för att människor ska leva mer cirkulärt. Det har de verkligen lyckats med genom att få människor att se på mat och produkter ur ett cirkulärt perspektiv.
Det som är lite problematiskt är väl just att produkter/mat inte alltid hamnar i rätt händer för att stoppa miljömål 2 – ingen hunger. De som kanske är i behov av denna typen av välgörenhet kanske inte har tillgång till en mobil och får inte möjlighet att ta del av detta.
En sak som gjorde mig nyfiken var om det som läggs ut på appen är utan någon kostnad?
Intressant blogginlägg, Atlas. Tycker det är en väldigt bra lösning att kunna erbjuda andra produkter som snart kommer gå ut som man själv inte kommer använda sig av. Vet själv att jag kan vara väldigt dålig ibland på att använda upp allt jag köpt, vilket leder till att det slängs. Kom på två stycken risker för den här tjänsten, varav första är att det nog är möjligt för någon att lägga någonting skadligt i maten som de sedan ger bort till någon annan. Den andra risken är att det inte är alltid de personer som faktiskt är i behov av mat som får den. Förutom det så tycker jag att Olio verkar vara en väldigt bra och användbar tjänst
Låter som en bra idé, kan också dras kopplingar till globala målet 12.3 Halvera matsvinnet i världen, eftersom mat som annars kanske slängts nu kommer till nytta för andra personer. Vore intressant att veta om maten som en kan hämta kostar pengar och om det i så fall är användaren själv som bestämmer vad det ska kosta. Det som kan vara en nackdel med appen är att alla inte kan ta del av den på grund av just tillgång till en mobil och internet. Frågan är också om en själv hade lagt ut mat som blir över, då kanske en hade gett det till typ grannen istället eller vänner/familj.