U-report

U-report är en social plattform som ska erbjuda unga personer möjlighet att via meddelanden uttala sig kring sina åsikter om bland annat utvecklingsfrågor och sätt att förbättra våra samhällen. Programmet används för att unga människor världen över ska kunna dela med sig av information med möjlighet att förändra liv. U-report används i främst tre avseenden, informera, kommunicera och delta. Verktyget ska kunna dela livsviktig information om hälsa och nödsituationer till unga människor. Dem problem som finns i de ungas respektive samhällen ska kunna kommunicera genom U-report verktyget till berörda regeringar samt ska personerna ges möjligheten att genom omröstningar kunna påverka beslut både på lokal och nationell nivå genom att personerna ges en möjlighet att göra sina röster hörda (2030vision, u.å.).

För att se hur verktyget fungerar, titta på denn video: https://www.youtube.com/watch?v=HKd2DfWhS4k

Att bidra med information och tjänster är det huvudsakliga målet men även att utvidga användandet av U-report och nå ut till 100 miljoner användare (2030vision, u.å.).

Genom omröstningar, rapportera problem och stödja barns rättigheter kan unga människor, via verktyget, få information om de områden som intresserar dem mest och dela med sig av sina åsikter. Samhällen och beslutsfattare som berör beslut kring unga får del av den data som samlas in via verktyget. Över 11 miljoner användare i 68 länder har tillgång till verktyget. Det är helt gratis att använda och kan användas via applikationer som fokuserar på meddelanden, sociala medier men även SMS. Användning av verktyget är helt anonymt (Unicef, u.å.).

Verktyget fungerar även på så sätt att U-report kan skicka ut korta och enkla meddelanden om en möjlig naturkatastrof som kan ske till personer som bor på den platsen (Unicef, u.å.).

Lösningens positiva inverkan

Lösningens påverkan kan bidra till en positiv förändring om beslutsfattarna kan ta del av dem förändringar de nästkommande generationerna vill se. De kan bidra till hållbara förändringar inom alla de globala målen även om verktyget riktar sig till bland annat mål 10 om minskad ojämlikhet och mål 15 om ekosystem och biologisk mångfald.

Nackdelar och problem

Det framkommer inte om det finns något sätt som personerna får feedback på sina röstningar, om det blir några förändringar eller liknande utifrån deras röstning och rapportering. För att inte personerna ska känna att det inte sker något utifrån det dem själva föreslagit.

Enligt Dhillon et al. (2017) skriver de att U-report främst fokuserar på att uppmärksamma användarna om vissa områden men lägger mindre tid på utvärdering och övervakning av målen som finns vilket är ett problem.

Referenser

2030vision. u.å. U-report. Tillgänglig: https://www.2030vision.com/projects/u-report (hämtad: 2021-02-17)

Dhillon, A., Reinert, I. & Willett D. 2017. Citizen-Driven Measurement of Sustainable Development Goals. Tillgänglig: https://www.unicef.org/innovation/U-Report/citizen-driven-measurement-of-sustainable-development-goals (hämtad: 2021-02-22)

Unicef. u.å. U-report. Tillgänglig: https://www.unicef.org/innovation/U-Report (hämtad: 2021-02-17)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *