Figur 1: Wise up on Waste som mobil applikation (Unilever Food Solutions, 2021) https://www.unileverfoodsolutions.se/inspiration-for-kockar/verktyg/wise-up-on-waste.html
Wise Up On Waste är en applikation (se figur 1) som ger professionella kök tips och idéer på hur dem kan minska sitt matsvinn och lösningar på hur de kan förhindra det. Applikationen ger även kockarna möjlighet att hålla koll på hur mycket mat köket slänger i olika kategorier beroende på varför maten slängs. Kategorierna inkluderar förstörd mat, för mycket mat förbereds och mat som konsumenter slängt. Utifrån data kring varför maten slängts räknar applikationen ut kostnaden köket hade kunnat spara på matsvinnet. Applikationen är gratis att använda men innebär dock inte att informationen läggs in automatiskt genom att beräkna vikt genom en smart våg, istället måste informationen läggas in manuellt i applikationen (Link, 2019).
Förhoppningen med applikationen är att kockarna och de anställda på restaurangen enkelt ska kunna ta reda på rekommendationer kring vad de kan göra för att minska matsvinnet om informationen finns tillgänglig via en applikation. Applikationen skapades av Unilever Food Solutions och de hoppas kunna utvidga informationen till att innehålla fler tips och idéer i framtiden (Link, 2019).
Med applikationen kan dessa professionella kök identifiera var och vad som leder till avfallet i just det köket. Applikationen kan köras via mobil, surfplatta eller i webbläsaren på datorn (Unilever Food Solutions, 2021).
I applikationen kan köken registrera vilken typ av servering som avfallet innebär, få större insikt i var och när matavfall genereras, engagera personalen att mäta sitt matavfall genom att ge dem åtkomst till applikationen samt att applikationen kan ge information om avfalls- och tydlig kostnadsuppföljning. Det går även att ladda ner informationen och ta del av inspiration, som nämndes tidigare, genom tips och idéer. Genom avfallsmätaren i applikationen kan alla i köket ta del av utvecklingen i köket (Unilever Food Solutions, 2021).
För att få mer information om hur applikationen fungera titta på följande video, https://www.youtube.com/watch?v=mawcDIhcsWs.
Lösningens positiva inverkan
Den positiva inverkan med lösningen bidrar till mindre matsvinn vilket är en del av mål 12 kring hållbar konsumtion och produktion. I och med att mycket mat slängs kan denna applikationen ge en möjlighet för storkök att försöka hålla sin konsumtion nere och se till att mer av maten används.
Nackdelar och problem
Ett problem är själva matsvinnet i sig och om det skulle finns någon möjlighet för applikationen att erbjuda hur maten kan användas på andra sätt för att kanske arbeta med det globala målet 2 om ingen hunger.
Att just informationen om matsvinnet måste läggas in manuellt kan nog göra att många avstår från att använda applikationen särskilt på ett ställe där personal måste läggas på att arbeta i köket och inte räkna på matsvinn. Hade det funnits en annan lösning i samband med applikationen hade det nog gjort det hela lättare för användarna att spara tid, pengar och resurser.
Referenser
Link, A. 2019. Food and Tech: Solutions to Preventing and Reducing Food Waste. Tillgänglig: https://www.nycfoodpolicy.org/food-and-tech-solutions-to-prevent-reduce-food-waste/ (hämtad: 2021-02-19)
Unilever Food Solutions. 2021. Wise up on waste – minska ditt avfall med vår nya webbapp! Tillgänglig: https://www.unileverfoodsolutions.se/inspiration-for-kockar/verktyg/wise-up-on-waste.html (hämtad: 2021-02-19)
Jag tycker det är en intressant lösning, det är viktigt att alla aspekter av matsvinn tas upp och inte bara privatpersoners då restauranger nog utgör en stor del. Jag håller med om att det är negativt att de anställda måste fylla i alla siffror själva då det inte är så vanligt att väga det man har tänkt slänga. Jag kan däremot inte komma på någon bra lösning på det problemet mer än just en våg som är kopplad direkt till tjänsten och som fyller i allt automatiskt.
Tjänsten kräver som många andra tjänster att personer motiveras till att använda den, pengar som sparas kan nog vara en bra motivation för företag men det kräver också att problemet uppmärksammas från början och att fördelarna med att sparar pengar väger mer än arbetsbördan att föra in alla värden.