Det är skönt att ta långa duschar. På mornar för att vakna till. För att du har förtjänat det efter ett hårt träningspass. Eller när du kommit in efter en vinterpromenad och du bara måste bli varm. Men efter ett par torra vintrar, och varma somrar, har svenska vattenreservoarer tagit stryk, och vi har blivit vana att höra att vi måste vara försiktiga, försöka minska vår vattenförbrukning, spara på vattnet. Men var passar våra långa, varma, sköna, avslappnande duschar in i den ekvationen?
Företaget Orbital Systems har tagit inspiration från teknologier inom sensor och reningssystem utvecklade för NASAs Mars expeditioner, och utvecklat en smart dusch. Duschsystemet fungerar som ett semislutet kretslopp, där vatten kommer ut ur ditt duschmunstycke, du använder det, och sensorer i avloppsbrunnen avgör hur smutsigt vatten som åker ner i brunnen.
Om vattnet anses vara för smutsigt så åker det ner i det riktiga avloppet. Om vattnet anses brukligt, åker det istället upp genom ett filter som filtrerar bort större orenheter som hud, eller hårstrån. Sedan filtreras vattnet än en gång, i ett filter som tar bort orenheter på nano-nivå. Efter det strålas vattnet med ultraviolett ljus, för att döda skadliga bakterier. Slutligen, justeras vattentemperaturen – för att matcha den temperatur du har ställt in, och vattnet faller än en gång ner från ditt duschmunstycke.
Denna cirkulära dusch sparar upp till 90% av vattenförbrukningen som går åt när du duschar, och upp till 80% av elförbrukningen. Den ger även ett högt vattentryck, har en nordisk design, och vattnet som gått igenom duschens filter är renare än det vatten som kommer direkt ur kranen. Du kompromissar därför inte med någonting!
Smart-duschen kopplas till molnet, och du som användare kan hålla koll på hur mycket vatten och energi du sparar, samt precist programmera vattentemperaturer för din dusch. Data från din dusch görs tillgänglig via en app.
Orbital Systems angriper flera av de globala målen. I första hand Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla, specifikt delmål 6.3: Förbättra vattenkvalitet och avloppsrening samt öka återanvändning, och delmål 6.4: Effektivisera vattenanvändning och säker vattenförsörjning. Även Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion, och då specifikt delmål 12.2: Hållbar förvaltning och användning av naturresurser.
Det faller sig självklart att en dusch som denna sparar på vatten, vilket underlättar både miljö-samvete och plånbok över tid. Många frågar sig nog däremot vad det kommer göra i det stora hela om “lilla jag” byter till en Orbital Shower. Även om min vattenförbrukning minskar kommer sällan det göra skillnad. Och det kan vara sant, att en människa inte kommer påverka den kollektiva vattennivån.
Därför bör duschar som Orbital Shower bli en standard. Regulationer bör instiftas för att kretslopps-duschar ska vara den nya standarden i alla nybyggnationer. Vid sådana lokala, regionala och landstäckande initiativ kommer även Mål 11: Hållbara städer och samhällen att involveras i arbetet. Delmål 11.B lyder: Implementera strategier för inkludering, resurseffektivitet och katastrofriskhantering. Delmål 6.B säger: Stöd lokalt engagemang i vatten- och sanitetshantering.
Om en människa inte gör skillnad för den kollektiva vattennivån. Vad händer om hela staden systematiskt byter till kretslopps-duschar? 90% av vattenanvändning från duschar sparas in. 80% av elektriciteten. I ett sådant scenario kan vi göra verklig skillnad. Samtidigt som fokus kan sättas på att implementera kretslopp i andra användningsområden.
Superintressant lösning!
Verkligen spännande hur en sådan lösning kan sträcka sig över så väldigt många mål och just att det är något “självförslutet”. Eller självständigt är kanske ett bättre ord?
Jag tänker att det låter i alla fall som en ganska kostsam lösning, så kanske att det kan vara en större utmaning att få ut direkt till konsumenter, då det känns som att de får betala mer i pengar än med samvetet i detta fall. Dock hade det varit intressant om det skulle gå att göra en liknande lösning som Norge har gjort med deras “elbils”-bidrag, då det känns som att denna lösning har lite färre utomstående faktorer som kan påverka produkten. Tänker att denna installerar man och förväntas fungera under en längre tid än bilar(?).