PODD – Participatory One health Disease Detection

Bild från: https://www.opendream.co.th/en/project/podd-en

Covid-19 har tagit världen med storm. Tyvärr helt fel typ av storm. Mindre av en explosiv ny mattrend startad av en influenser på internet, och mer som en destruktiv orkan som lämnar död, ekonomisk osäkerhet och psykisk ohälsa efter sig. 

Framstående forskare och nyckelpersoner i arbetet för global hälsa har länge varnat för att nästa pandemi kan slå till när som helst. Historiska trender visade på att det var hög tid för ett kapabelt virus att ta över världen. Och risken ökar i takt med en globaliserad värld.

Nu har pandemin slagit till. Vi får leva med konsekvenserna, men visst betyder det att vi i alla fall är säkra ett tag framöver? Fel. 

Mänsklig utbredning, där vilda djur tvingas leva närmare vår civilisation, ökar risken för ett okänt virus att hoppa över till människan. Speciellt utsatt är landsbygden, med närhet till både natur och domesticerade lantdjur. 

Ett forskningsinitiativ i Thailand arbetar för att stoppa nästa pandemi i dess vagga. Initiativet har rekryterat byfolk på Thailands landsbygd. De har utrustat dem med varsin smartphone och grundläggande utbildning i diagnostisering, och dessa agerar nu som fältpersonal. Döda och sjuka djur rapporteras. Epidemier är dokumenterade innan de brutit ut. 

Forsknings initiativet kallas för PODD – Participatory One health Disease Detection, och använder en app som skydd mot nästa pandemi. Sjukdoms- och dödsfall dokumenteras i appen genom fotografier och symptombeskrivning, samt huruvida andra djur är påverkade. Informationen skickas till experter som övervakar situationen och åker till sjukdomsutbrott för att undersöka.

PODD finns som app: https://apps.apple.com/us/app/podd/id1081781265

PODD arbetar direkt mot Mål 3: God hälsa och välbefinnande, specifikt Delmål 3.3 Bekämpa smittsamma sjukdomar och Delmål 3.D Förbättra tidiga varningssystem för globala hälsorisker. Men bidrar även till arbetet med Mål 11: Hållbara städer och samhällen, specifikt Delmål 11.B: Implementera strategier för inkludering, resurseffektivitet och katastrofriskreducering.

Det existerar några risker kring initiativet PODD som är värda att diskutera. Den första handlar om volontärerna ute i byarna. Anmäler de sig som volontär till följd av att de får en gratis smarttelefon? Och att då vikten av uppdraget hamnar i skymundan? Enligt Ruth Evans, en reporter från BBC som har intervjuat PODD och deras fältpersonal, är det inte ett stort problem. De flesta har redan tillgång till mobiltelefoner och den största lockelsen är istället att skydda sin hembygd.

Det leder in på nästa fundering, huruvida volontärerna är sanningsenliga. Huruvida de rapporterar alla sjukdoms- och dödsfall. Även här menar Ruth Evans att PODD ger incitament att rapportera. Det ligger i allas intresse att rapportera sjukdomsfall, för att skydda människorna i byarna, men även för att skydda deras ekonomiska tillgångar, det vill säga deras tamdjur. En kvinna redogjorde för hur hennes hönor drabbades av fågelinfluensa, och PODD larmades, som sedan gratis vaccinerade de hönor som inte ännu drabbats, och därav överlevde delar av hennes bestånd.

Hör repotaget här: https://www.bbc.co.uk/sounds/play/p057pp7w

PODD initiativet har vissa begränsningar, till exempel så krävs att det finns internet att tillgå ute på landsbygden där denna lösning ska användas. Det gör att det kan vara problematiskt att ta initiativet till annan landsbygd runt omkring i världen. Däremot så behövs inte uppkoppling för att registrera ett sjukdomsfall i appen, vilket gör att så länge som volontären kan nå internet vid ett senare tillfälle så fungerar PODD. 

PODD stärker samhällets skydd mot nya virus och epidemier eftersom mänskligheten kan arbeta för att överlista nya virus och smittsamma sjukdomar innan de får ett ordentligt fäste. Det jämnar ut kampen mot nya farliga sjukdomar och är ett exempel på där Medieteknik med fördel kan användas för att rädda världen.

Mer information om PODD här: https://endingpandemics.org/projects/participatory-one-health-digital-disease-detection-podd/

Och här: https://www.opendream.co.th/en/project/podd-en

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *