När man blir äldre kan det vara svårt att minnas om man stängde av spisen innan man gick hemifrån eller om man drog ur kontakten till strykjärnet till exempel. Eftersom vi nuförtiden lever längre ställs det högre krav på att man ska kunna klara av att bo kvar i sitt hem men samtidigt kunna känna sig trygg, därför har ett projekt som fokuserar på trygghet hos äldre testats hos HSB Living Lab.
Till en början kommer ett “trygghetspaket” installeras i enskilda lägenheter för att testas mot målgruppen. I trygghetspaketet ingår bland annat funktionalitet som håller koll på om man glömt att stänga av till exempel strykjärn eller spisplattan. Spisen kommer stängas av om en sensor upptäcker rökutveckling och den kan även känna av om det är aktivitet vid spisen. För att kunna öka tryggheten finns det även i trygghetspaketet sensorer som känner av om fönster och dörrar är öppna.
Man kan enkelt överskåda informationen från sensorerna på en display vid dörren och man kan även få varning från en nyckelbricka om man glömt låsa dörren och gått hemifrån. Alla delar kan kopplas till en smartphone där man får notiser om något inte står rätt till som du själv, en anhörig eller hemtjänsten kan ha få tillgång till.
Då det i många delar av landet brist på platser på ålderdomshem är denna lösning ett sätt att spara på de bristfälliga resurserna. Detta är en liten del av det globala målet 11 med undermål 11.1 samt 11.b. Dessa mål syftar till säkra bostäder till överkomligt pris samt öka resurseffektiviteten.
Lösningen i sig har kanske inte en särskilt stor påverkan på miljön, men istället för att producera hela lägenheter som är anpassade för äldre kan man anpassa husen som de redan bor i till att fortsätta fungera och samtidigt vara säkra och trygga för de äldre utan att behöva kompromissa på tillsynen.
Även fast produkten syftar till något gott så kan den skapa känslan av att vara övervakad vilket i sin tur inte ökar trygghetskänslan. Ytterligare ett problem kan vara att blanda äldre och teknik vilket kan leda till förvirring om inte gränssnittet är välgjort.
Länk:
https://www.hsb.se/hsblivinglab/projekt-i-huset/bo-kvar-bo-tryggt/
Intressant lösning, Oscar! Att kombinera resurseffektivisering och förtryggad tillvaro för äldre på detta sätt låter som en modern, åtkomlig lösning på problemet som finns. Det enda problemet jag ser är att det är ämnat att fungera för äldre, och äldre och teknik har en tendens att inte fungera så bra ihop. Det handlar både om att de kanske inte vill lära sig, att det har fungerat bra som de har de nu, och att de inte känner att de kan hänga med i teknikens framfart. För många handlar det mycket om envishet, och om de på egen hand får testa tjänsten kanske de själva inser att det är en bra, prisvärd lösning på problemet. Som du nämner behöver dock gränssnittet och funktionaliteten isåfall vara anpassad för målgruppen.