Att hålla ett vaccin nedkylt i de varmaste delarna av världen är svårt. Speciellt när det ska hållas i rätt temperatur till precis innan användning, vilket är mellan 2–8 grader. Vaccinet måste vara någonstans mellan de graderna för att vara effektivt att använda. UNICEF har kommit med en lösning till detta, vilket är smarta termometrar som de kallar för Fridge-tags. Tanken med dom är att de som levererar vaccin enkelt ska kunna hålla koll på vilken temperatur fraktas i, och på så vis kunna leverera effektiva vaccin (unicef.se).
Själva termometern består av ett digitalt fönster där man kan se om vaccinet som fraktas har exponerats för stark värme eller kyla under de senaste 30 dagarna. På termometern kommer det visas en varning ifall vaccinet har varit för varmt eller för kallt medan det är på väg till slutdestination och leverans. De som fraktar vaccinet kommer då kunna se om vaccinet är ineffektivt och inte går att använda. På så vis kan man undvika att spruta in ineffektiva vaccin på de människor som egentligen behöver effektiva vaccin (unicef.se).
Denna lösning kan hjälpa att bidra till mål 3.3: att bekämpa smittsamma sjukdomar. För om alla har tillgång till ett effektivt vaccin, så kan man tänka att bekämpningen av smittsamma sjukdomar gå mycket fortare. Istället för att vaccinera ineffektiva vaccin i människor i tron om att de är korrekt vaccinerade. Lösningen med termometrarna är beroende på att termometern fungerar som den ska, och att kylskåpen som de sitter på också har rätt temperatur. Samt att varningarna fungerar på displayen om vaccinet skulle ha utsatts för antingen för kall eller varm luft. Något som är viktigt är också att de människor som arbetar med detta har rätt kunskap om vad som ska hända med vaccinen som blir ineffektiva, så de inte ignorerar varningen och levererar vaccinet ändå, eller slänger vaccinet på ställen som kan skada miljön.
Denna lösning känns extra viktig nu under den pandemi som pågår. Att alla ska kunna skydda sig från Covid-viruset som sprids som en löpeld runt om i hela världen. Det ska inte vara ett problem att bo i avlägsna områden och därför inte få det vaccinet, eller något annat vaccin som kan hjälpa att bekämpa smittsamma sjukdomar. Om alla länder, städer och byar runt om i världen får samma möjlighet till ett effektivt vaccin kan målet 3.3 nås fortare, och dessa smarta termometrar känns som en självklar positiv effekt till alla får möjlighet till vaccin, vilket det än är.
Spännande ide, Veronica.
Jag ser även att liknande termometrar kan användas i andra sammanhang, t.ex inom restaurang- och matförsäljningsbranchen, men också i hemmet.
Det har säkerligen förekommit att restauranger och butiker har slängt mat efter en varm sommardag eller efter ett strömavbrott, då de helt enkelt gissar att maten i fråga har blivit dålig på grund av upptining. Om man med hjälp av en termometer och annan data statistiskt kan se huruvida detta är fallet eller inte kan man säkert minska matsvinnet.