National Geographic har en applikation som man kan använda sig av för att registrera avfallsdata vart man än ser det, spelar ingen roll ifall det är från havet eller från gatan. All data som blir registrerat hjälper forskare att få en klarare blick över hur globala trender kan ha konsekvenser för små städer och lokala samhällen. Problemet med avfall och skräp är att det som hamnar i haven eller i naturen inte försvinner av sig själv. Utan det behöver tas hand om av oss människor. När det hamnar i havet eller naturen så orsakar det skapa till djur liven på olika sätt. Allt från flytande plastpåsar, plastflaskor eller nät, detta är bara några av dem saker som kan göra djurlivet värre både på land och i havet.
Forskare har uppskattar att 80 procent av det skräp som finns i haven kommer från landbaserade källor. Detta genom att ha kunnat analyserat en del av den datan som samlats in via applikationen. Men mer data behövs för att verkligen få en förståelse och uppfattning från vilken front man ska angripa för att lösa detta.
Genom applikationen vill man även utbilda personer för att ge dem kunskapen om vad som händer om dem inte återvinner eller kastar plats artiklar där dem hör hemma. Detta är ett bra sätt att både få dem att återvinna samtidigt som dem lär sig något om de.
De nackdelar som finns med applikationen är att det just är en applikation. Den behöver finnas på en mobil, en mobil som måste tillverkas och på det sätt gör någon sorts miljö påverkar. Det samma gäller för servrar, el och underhållning. Det är delar som är svåra att komma ifrån men man är på god väg med att istället städa upp i haven och på land.
Tack för inlägget, Sebastian!
Vad spännande att de använder gamification som en lösning på problemet! Det är ju en uppåtgående trend som ganska ofta lönar sig, och jag kan se att den hade kunnat göra det även i det här fallet. Att datan som registreras sedan är tillgänglig för forskare är ju superbra för att vidare kunna lösa nedskräpningsproblemen. Men som du säger är det en aning problematiskt eftersom att inte alla har en smartphones, men man får komma ihåg att ett framsteg inte är ett steg bakåt!