Det uppskattas att cirka 32% av all mat som produceras i världen slängs.
Företaget LeanPath utvecklar soptunnor med inbyggd våg som är kopplad till en touch screen. Vågen registrerar förändring av vikt, alltså när man slänger något i soptunnan. I samband med att man slänger något använder man displayen för att svara på ett fåtal korta frågor angående vad man slänger och varför man slänger det. När man har angivit dettapresenteras information angående den miljömässiga påverkan man har haft. (https://www.environmental-expert.com/products/leanpath-model-360fs-food-waste-prevention-system-533989)
De tekniker och teknologier som krävs är en inbyggd våg som sitter under soptunnan, samt en display som är kopplad till soptunnan. Det finns även en webbsida man kan utnyttja för att se mer statistik angående slängvanor. Strategin som används för att minska matsvinnet verkar vara att göra människor mer medvetna om konsekvenserna av att slänga mat. Användare av soptunnorna får dels en bättre översikt om mängden mat de slänger, men också information om den miljöpåverkan det har.
Mål 12.3 avser att halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet. Det uppskattas idag att cirka 32% av den mat som tillverkas blir avfall. Att upplysa människor om sina vanor angående att slänga mat är ett steg i rätt riktning för att göra människor medvetna om detta problem och för att låta dem ta medvetna beslut. Om en restaurang inser att 30% av den mat de köper går rakt till soptunnan kommer de vilja agera för att förändra detta. Även om hållbarhet och miljö kanske inte är ett primärt fokus för just restaurangägare, kommer de vara intresserade av att slänga mindre mat för att spara mer pengar. Indirekt kan detta alltså bidra till en bättre miljö.
Ett potentiellt problem med lösningen är att processen kan vara omständig. För att utnyttja LeanPath till fullo bör man som tidigare nämnt inte bara slänga mat, men också svara på korta frågor angående vad man slänger och varför man slänger det. Om man jobbar i en stressig miljö som på en restaurang, är risken att man helt enkelt inte hinner göra mer än att faktiskt bara slänga maten. Om gäster väntar på sin mat lär man inte prioritera att svara på en kort enkät angående vad man har slängt. Därmed tappar man viktig information angående den påverkan olika varor har på miljön. Även om detta är en nackel kommer soptunnan oavsett att mäta hur mycket man har slängt i vikt, vilket slutligen kan leda till mindre avfall.
Produktionen av soptunnan, vågen och displayen kan också hamna i konflikt med målen för hållbar produktion.
#Mål12, #2021
Tack för ditt inlägg, Nils!
En riktigt spännande lösning för matsvinnsfrågan. Som du skriver tror även jag att det är extremt viktigt att göra människor mer medvetna om hur mycket mat de faktiskt slänger. Det är inte lätt att ha en uppfattning om hur mycket som slängs, och att få konkret feedback tillbaka om hur mycket pengar som slösas kanske kan vara en bra approach. En tanke jag fick är att när man fyller i vad som slängts hade man kunnat få feedback om hur man hade kunnat använda maten istället, förutsatt att maten fortfarande är ätbar, så man till nästa gång vet vad man kan göra istället för att slänga den. Det är även en bra diskussionsfråga du lyfter om huruvida fysiska lösningar faktiskt gör någon nytta, eller om lösningar mot de globala målen enbart bör skötas digitalt för att dee inte ska strida mot Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion.
Snyggt, Nils!
Spännande lösning verkligen och känns som denna typ av lösning kanske kommer leda till beteendeförändring hos användare. Vem vet?
Tänker att det kanske vissa svagheter i lösningen, då jag tänker att om någon anser att något ska slängas, så kommer det nog mest troligtvis göra det. Dock tänker jag att det kan nog ändra våra köpvanor om allt fler lösningar blir utformade på detta vis. Jag tänker även att denna information kanske inte är något som användare faktiskt efterfrågar, men kan i längre utsträckning påverka dem.