OceanPlastik är ett startup företag som vill skapa ett ekosystem för att ge uppresandet av plastavfall ett verkligt värdeförslag, dem vill engagera/belöna alla som har en smartphone för att hjälpa till genom att lokalisera och rensa upp plastavfall från vår naturliga miljö.
Genom att använda en kombination av mobil och decentraliserad teknik syftar OCEANPLASTIK till att städa upp och återvinna miljontals kilo plastavfall och skapa global medvetenhet om detta problem genom ett unikt ekosystem.
Det största problemet med plastföroreningar är att människan är på ett sätt beroende av engångsförpackningar. På grund av människors lathet dör sakta havs/marin livet ut.
Men hur kan man engagera sig i OceanPlastik? Jo dem kommer ha en applikation som heter PTAGGER, applikationen kommer att vara gratis att ladda ner (för iOS- och Android-smarttelefon enheter). Appen kommer att användas för att märka, lokalisera, samla in och släppa av uppsamlat (havs) plastavfall.
PTAGGER applikationen använder en decentraliserad struktur för att automatiskt belöna appanvändare med OCEANS-tokens (krypto token) för deras sanerings aktiviteter.
För att underlätta arbetet kommer olika taggar användas, detta för att alla användare kan hjälpas åt på olika sätt. Antingen med att hämta plastavfall, samla ihop och markera ut plastavfallet via geolocation. Oceanplastic strävar efter att städa upp och samla samman 51,1 miljoner kilo (havs) plastavfall som kommer från vårt ekosystem och nå 13,5 miljoner aktiva användare inom en period av fyra år. Det finns stor potential till att företaget kommer lyckas med detta mål, problemen som kan uppstå är att få “vardagliga” användarna att bli tillräckligt involverade och att deras krypto token väger tillräckligt tungt till att man kan tjäna på det för den som vill det.
För att kolla vidare på Oceanplastic besök deras webbplats.
Men vad är då nackdelen med Oceanplastic, jo det blir att för att ha igång denna application behöver servrar vara igång och det drar då el där dom är lokaliserade. Sedan krävs det ju att servrarna blir “skapade” detta bidrar även med vissa nackdelar med appen.
Låter som en intressant lösning. Just för att plastanvändningen är något som det känns som att många engagerar sig i och reagerar på. Jag håller med om att det verkar vara ett problem att kunna få personer som kanske inte bryr sig om klimatet att vilja ställa upp och plocka plast. Det skulle även kunna vara problematiskt för dem personerna som inte har tillgång till en smartphone att kunna använda produkten, även om den gruppen minskar.
Det är även många företag som engagerar sig i mer hållbar produktion (mål 12) av produkter vilket kanske skulle passa bra till denna lösningen för att återanvända de material som plockas upp.