Tipptapp är en delningstjänst som lanserades 2016 i Stockholm och har nu mer än 300 000 användare utspritt i Sverige, London och Lissabon. Tiptapp är en app som hjälper privatpersoner med vardagslogistik kring förflyttning av saker. De påstår sig vara framtidens rörelse av saker från punkt A till punkt B. De påstår sig inte bara vara en ytterligare app bland alla andra appar utan en app som skapar beteendeförändringar hos människan. Ihop med andra användare av appen hjälper man varandra att återvinna, slänga, flytta, hämta, lämna etc. för ett visst pris för tjänsten, där 25 procent går till Tiptapp. Du lägger upp en annons i appen bestämmer själv vad du är villig att betala för tjänsten och när du behöver hjälp. Hjälp finns bara inom några minuter. Tiptapp erbjuder också användarna att ge bort saker gratis om de vill. Samtliga erbjudanden återfinns i figur 1 här nedan.
Figur 1: Tiptapps utbud av tjänster (https://www.tiptapp.com/en).
Förutom det som presenteras i bilden ovan kan användaren i appen vara själva hjälparen och tjäna lite extra pengar. Den egna bilen används och arbetstiderna och tjänsterna väljs utefter hur det passar i den egna vardagen.
Tiptapps mål är att minska antalet bilar på vägarna men också att fler saker återanvänds och återvinns och på så sätt minska miljöpåverkan i de städer där Tiptapp är verksamma i. År 2021 sparade Tiptapp ca 1 334 ton koldioxidutsläpp genom att minska på bilturer och 40 000 prylar fick ett nytt hem (https://tiptapp.recruitee.com/). Därmed är Tiptapp med och främjar både mål 12 och 13 i de globala målen.
Appen Tiptapp används för att, som tidigare nämnt, främja beteendeförändringar hos människor genom att öka den digitala kommunikationen. Människor kan lättare få kontakt och kunna hjälpa varandra i vardagen men också samtidigt gynna miljön. Någon med exempelvis ett släp kanske kan ta med något till tippen på vägen och hjälpa någon som inte äger ett släp och som i sin tur slipper hyra ett och köra själv till tippen. Däremot kan just detta vara ett problem, att tjäna pengar på tjänster. För vissa kan det bli en viktig inkomstkälla vilket hamnar i konflikt med mål 8, Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, även om Tiptapp inte är tänkt att vara en slags arbetsgivare i någon större skala. Tanken med att vara en hjälpare är att endast få lite extra inkomst, men har man svårt att få jobb är Tiptapp en möjlighet. Enligt vissa omdömen är det svårt att samköra flera hämtningar och på så sätt effektivisera körningen men också tjäna mera. Intresset är stort för de tjänster som är bra betalda och hämtningarna blir istället utspridda runt om i staden och dåligt betalda p.g.a. av det dåliga utbudet som blir kvar.
Låter som en spännande app! Håller med om att det kan hamna i konflikt med det globala målet 8 och att dom kanske borde ha någon gräns eller liknande för hur mycket en kan tjäna i månaden, så att det inte bidrar till dåliga arbetsvillkor. Det vore även intressant att veta hur mycket transporter det blir med appen och om det blir långa sträckor för dem som kör ut, beroende på vart en bor. Kan även tänka mig att det finns mer hjälp att få i större städer än i mindre orter.
Älskar konceptet och tycker verkligen att idéen är toppen! Möjliga risker är att någon som bor långt bort kör till ett ärende och bidrar således till väldigt mycket utsläpp. De som utför tjänsterna kanske enbart borde få utföra ärenden inom en viss radie.
Tack för ett välskrivet inlägg!