Apple watch är en smartklocka med en mängd olika funktioner. Det jag tänkte fokusera på är deras funktioner med fokus på hälsa. Det finns sju modeller i serien. Modell 1, 2 och 3 har varning om låg och hög puls samt varning om oregelbunden hjärtrytm. Modell 4 och senare har även applikationerna Syrenivå i blodet och EKG.
Pulsnotiser – Klockan håller koll i bakgrunden och noterar om användaren har ovanligt hög eller låg puls, högre än 120 slag per minut eller längre än 40 slag per minut när användaren varit inaktiv i tio minuter. Gränsen för när klockan ska ge ifrån sig en notis kan användaren ställa in själv.
Notiser om oregelbunden hjärtrytm – Hjärtrytmen kontrolleras då och då av klockan då oregelbunden hjärtrytm kan vara förmaksflimmer. Klockan känner av pulsvågen från handleden och upptäcker variationer i intervallet mellan hjärtslagen vid vilopuls. Om detta registreras upprepade gånger får användaren en notis och all data samlas i applikationen.
EKG-appen – En användare som får notiser om oregelbundna hjärtslag eller för låg/hög puls kan ta ett EKG och registrera sina symptom. Utifrån den data kan man i god tid få en förståelse för om det är lämpligt att söka vård. EKG-appen använder en elektronisk hjärtsensor som är inbyggd i baksidan av klockan.
Klockan har även en falldetektor vilket gör att den registrerar ett plötsligt fall hos användaren och ger användaren alternativ att välja ”jag mår bra” eller ringa 112. Får klockan ingen reaktion inom en minut ringer den ett nödsamtal. Sedan får användarens nödkontakter en notifikation om detta samt platsinformation till användaren.
Dessa hälsorelaterade funktioner i Apple watch bidrar till det globala målet 3 – God hälsa och välbefinnande.
Denna klocka gör det bättre för de som redan har det bra, alltså de som har möjlighet att köpa en Apple Watch. Det kan kännas orättvist mot de som bor i utvecklingsländer och fortfarande inte har tillgång till fungerande sjukvård. Detta gör dock inte denna klocka mindre viktig. En klocka som denna är bra för äldre personer som bor själva, framförallt med tanke på falldetekteringen. Denna hamnar i konflikt med nr 13 – bekämpa klimatförändringarna. Apple påstår att de använder sol, vind och vatten för att skapa deras produkter men inte förrän 2030 kommer alla deras produkter tillverkas helt och hållet med hel och ren energi.
Denna klocka har en mängd olika funktioner vilket leder till dematerialization. En användare behöver endast denna klocka istället för en pulsklocka, en EKG-mätare etc. Klockan har de mesta funktioner en smarttelefon har och ersätter alltså även en plånbok, vädertermometer, kalkylator, kompass, kartor, cd-skivor, alarm och så vidare. Däremot krävs det en iPhone för varje Apple Watch och därför räknar jag inte dessa funktioner som dematerialization.
Om alla bar på en Apple Watch dygnet runt hade vården kunnat effektiviseras då sjukdomar hade kunnat upptäckas tidigt. Det hade även lett till färre dödsfall tack vare dessa hälsofunktioner.
Referenser
Bra lösning för äldre, men det är nog viktigt att dom förstår hur dem ska använda den och att det inte blir för komplicerat för dem. Exempelvis om dom skulle ramla kanske det vore lättare med den “traditionella” larmklockan som flera äldre redan har, där det bara är en stor knapp att trycka på istället för touch-skärm. Även att en måste ha en iphone för att kunna använda klockan, vilket äldre människor kanske inte har men som fler säkert kommer ha i framtiden. Det är dock bra att klockan ringer nödsamtal om en inte hinner trycka någonstans på skärmen så att hjälp kommer. Om en själv hade råkat tappat klockan eller något och den ringer 112, kanske det dock vore lite jobbigt men det händer säkert inte så ofta.