Swinga

Idén med Swinga föddes i och med grundaren Anna Sundells funderingar kring hennes nya symaskin som hon fått i present och som hon ännu inte använt, och som efter en del research visade sig kosta 2000 kronor och vars tillverkning varit väldigt negativ för planeten. År 2014 skapade då Anna Sundell, tillsammans med en annan grundare och två utvecklare, Swinga genom en ekonomisk förening vid namn Swinga Bazaar Ekonomisk förening. Appen finns tillgänglig för både iOS och Android och kräver således internetuppkoppling.

Figur 1: Nedladdning

Tjänsten går ut på att koppla ihop privatpersoner så att de ska kunna låna saker av varandra istället för att köpa nytt i syfte att spara pengar och därmed minska klimatpåverkan och främja s.k. delningsekonomi. Detta är i sig inget nytt då det finns fler liknande tjänster online, som exempelvis Hygglo och Rentl, men det som särskiljer Swinga är att det är kostnadsfritt att låna saker av varandra och initiativet bakom tjänsten är en icke-vinstdrivande-förening. Dessutom ligger här fokus på grannar och närhet då de exempelvis driver grannskap och arbetsplatser att ansluta sig till tjänsten.

Ett globalt mål som är relevant i Swingas fall är mål 12 som verkar för omställning till en mer hållbar konsumtion och produktion, som är helt nödvändigt för att vårt ekologiska fotavtryck ska minska. Särskilt spelar detta in i delmål 12:5 som behandlar minskningen av avfall då produkter på detta vis får en längre livscykel när de används oftare och av fler personer.

Figur 2: Swingas startsida

liknande tjänster för att exempelvis hyra en möbeltvätt eller ett visst verktyg. Jag har många gånger varit i valet och kvalet för om jag själv ska köpa den där möbeltvätten eller inte, men alltid kommit fram till att det är bättre att bara hyra den eftersom den ändå används så sällan så att det är onödigt att lägga så mycket pengar på det när det är billigare att hyra.

Förr, innan sådana här tjänster fanns, vet jag att det var väldigt dyrt att hyra en möbeltvätt då man var tvungen att vända sig till tvätterier som tog en rätt så hutlös summa för att få hyra den en helg, vilket då resulterade i att jag struntade i det eftersom jag då kände att det var för mycket pengar både för att köpa eller hyra en sådan när den ändå används så sällan. Därför tänker jag att det i och med denna tjänsten, som ju är kostnadsfri, på sätt och vis finns skapar ett ännu större incitament för människor att låna istället för att köpa nytt.

Av samma orsak försvinner dock även ett incitament för att låna ut sina saker, eftersom man då inte vinner något på det rent ekonomiskt, trots att man såklart kan hoppas på att människor ändå väljer att göra det av miljömässiga skäl.

En annan stor nackdel som Swinga idag har är att det än så länge endast finns i ett fåtal städer och för att en ny stad ska vara aktuell krävs att en grupp av människor, som exempelvis ett grannskap, skapar en intresseanmälan. Dock ser jag potential med applikationen förutsatt att fler ansluter sig, men jag tror fortsatt att det ekonomiska incitamentet tyvärr måste finnas där för att människor faktiskt ska använda tjänsten.


Länk till tjänsten:
https://www.swinga.coop/

Join the Conversation

1 Comment

  1. Intressant koncept. Jag tycker att det är bra att det är kostnadsfritt och att företaget inte är i ett vinstdrivande syfte. Det gör appen mer genuin och tillgängligt för en bredare målgrupp. Som du sa kanske folk bestämmer sig för att inte låna ut saker för att de ej får någon peng för det men samtidigt finns det flera som säkert inte skulle tänka sig hyra saker av andra om det kostar pengar. Då kanske folk tänker att det är mer värt att köpa ett redskap snarare än att alltid behöva betala pengar för att låna redskapet av andra. Genom att det blir kostnadsfritt kan det även stärka deras initiativ mot en hållbar konsumtion.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *