Covid Symptom Study är en applikation där användaren varje dag kan svara på enkla frågor gällande hälsan vilket i sin tur kan bidra till minskad spridning av covid-19. Dessa frågor är relaterade till symptom för covid-19. Applikationen syftar till att samla in data gällande vilka delar i landet där risken för smitta är hög, vilka faktorer som ökar risken att bli allvarligt sjuk och hur risken påverkas av sjukdomar som är underliggande och hur snabbt viruset sprids i olika delar av landet. Datan som rapporteras in av användare ska sedan gå till forskare på universitet och eventuellt relevanta myndigheter. Applikationen har utvecklats av ZOE Global och de har även ett pågående samarbete med Lunds Universitet. Sedan slutet av 2021 har applikationen 2.6 miljoner användare.
Applikationens tjänster berör globala målet 3.3 vilket är att utrota epidemier och andra smittsamma sjukdomar. Idag är covid-19 är smittsam sjukdom som behöver utrotas. Datan som samlas in av Applikationen kan vara nyttigt för att få en inblick om virusets spridning samt användares symptom och deras beteenden. Den insamlade datan kan sedan analyseras och skickas till forskare på universitet som forskar om viruset för att få en större inblick över smittspridningen. Sedan kan datan även eventuellt skickas till relevanta myndigheter såsom folkhälsomyndigheten. På detta sättet är applikationen delvist kopplat till det globala målet då data ständigt samlas in och sedan är det upp till forskare, myndigheter eller andra att faktiskt skapa en plan för att utrota den smittsamma sjukdomen. Det är inte heller alla som testar sig för covid-19 och därför kan applikationen få in data om covid-19 symptom hos folk som inte testar sig.
IT har i detta fallet en digitaliserad och effektiviserande roll av enkätundersökning. Det blir enkelt för användaren att ta upp sin mobil och svara på ett par frågor som tar ungefär en minut varje dag. Det blir en jobbigare process för användaren att behöva svara på dessa frågor på ett nytt papper varje dag och det blir även svårare att analysera resultatet. På detta sättet kan det finnas en nytta genom att digitalisera denna processen.
För att applikationen ska göra nytta kan det vara viktigt att de har en så stor användarbas som möjligt. Om t.ex. flera miljoner använder applikationen här i Sverige kan den insamlade datan bli mer värdefull att analysera då de får en större inblick över smittspridningen. Om det endast är ett fåtal som rapporterar in symptom kan det bli svårare att göra någon nytta med den insamlade datan eftersom det är för få användare.
Bilder:
Källa:
https://apps.apple.com/se/app/covid-symptom-tracker/id1503529611