Sheboard

Bild från Sheboard

Sheboard är ett digitalt tangentbord för mobiltelefonen. Grundtanken bakom appen är att förändra sättet vi pratar och beskriver kvinnor och att försöka motverka könsstereotyper. I väldigt tidig ålder får barn lära sig hur de ska vara beroende på vilket kön de tillhör. Det finns vissa förväntningar för tjejer och hur deras framtid kommer utspela sig. Mellan tjejer och killar har det funnits en distinkt fördelning mellan vad vi pratar om. När det kommer till killar pratas det mycket om deras kunnande och vad de har fallenhet för medans för tjejer ligger mycket fokus på utseende och hur en tjejs kropp ser ut.

Bild från Sheboard

Sheboard är ett tangentbord som föreslår bättre ord i en kontext när det pratas om tjejer och killar. Deras strategi och förhoppning bakom IT-lösningen är att människor skall börja reflektera över det språk de använder och förhoppningsvis kunna ändra detta. De poängterar att applikationen och tangentbordet inte är en lösning men till för att öka medvetenhet kring det språk som används och för att skapa diskussion. Sheboard föreslår bättre ordval för att utveckla ett mer könsneutralt språk. 

Sheboard skapades 2017 av Plan International Finland som tillsammans med Samsung Electronics Nordic utvecklade konceptet. 

Sheboard skriver inte direkt ut att de arbetar för de globala målen men efter ett besök på deras webbplats är det uppenbart att de arbetar för jämställdhet eftersom de vill framhäva tjejers potential och värde. Detta innebär att de arbetar för det femte globala målet och specifikt för delmål 5.B som handlar om att stärka kvinnors roll med hjälp av teknik, vilket jag anser att de lyckats med. 

Enligt personlig åsikt tycker att initiativet med Sheboard är väldigt bra med tanke på att det är grundnormer och värderingar vi behöver ändra på för att se tjejer och killar som likvärdiga. Detta kan vara en bra början för att förändra vårt ursprungliga sätt på hur vi ser på en tjej respektive kille.

En potentiell risk för appen är att den inte når ut till alla som behöver den. Det finns fortfarande många länder i fattigdom som inte har råd med telefoner som har stöd för android och ios applikationer. Detta är Sheboard medvetna om men deras argument är att världen digitaliseras i hög hastighet och att det blir vanligare med mobiltelefoneri utvecklingsländer. Men att den här typen av applikation inte finns tillgänglig för alla skulle kunna vara en indikation på en konflikt med det globala målet 10 – minskad ojämlikhet.

För att försöka lösa problemet med att inte alla tjejer har tillgång till mobiltelefoner och teknik jobbar International Plan aktivt med att ge digital utbildning i bland annat Guatemala. Detta riktar sig till tjejer som bor i avlägsna områden.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Bra inlägg! Det är en produkt som jag aldrig hört talas om. Tycker det är ett spännande koncept och jag blir nyfiken på vad användare tycker om produkten och dess effekt, om de har ändrat något i deras eget sätt att skriva efter användning. Jag tror att precis som Amanda skriver så är det en risk att den inte når ut till alla. Men om användare börjar se över sitt sätt att skriva så kanske det även ger en effekt på hur vi behandlar andra. Detta kan i sin tur sägas jobba för mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen. Genom att analysera och reflektera över sitt eget beteende och ändra det till det bättre så tror jag att samhället skulle bli bättre och mer inkluderande.

  2. Oerhört viktigt Amanda att du lyfter fram hur digitaliseringen kan skapa en förändring och bidra till ett mer positivt, jämlikt och inkluderande samhälle. Sheboard, ett väldigt intressant och spännande koncept som jag inte kände till innan. Håller med Michaela om att det hade varit intressant att se hur användare upplever appen och om den bidragit till en beteendeförändring, men jag antar samtidigt att det troligtvis är något som sker över en längre tid. Att avvärja stereotyper tar tid men innovationen här är att på ett enkelt sätt med hjälp av ett mobilt, digitalt verktyg upplysa användaren, ge förslag och på så sätt hjälpa till att öka medvetenheten kring de ordval vi gör gentemot tjejer. Vi hjälper och stärker både oss själva och samtidigt andra att förstå vårt värde och vår förmåga. Tack för detta!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *