UNICEF EAOPRO GenderTech toolkit

https://www.unicef.org/eap/innovation-and-technology-gender-equality

UNICEF:s (FN:s barnfond) EAPRO-team för kön och innovationsutveckling har utvecklat och publicerat GenderTech toolkit (2020), ett ramverk som syftar till att hjälpa organisationer och utvecklare att designa och implementera tekniska lösningar med jämlikhet i åtanke. Ojämlikhet är en global utmaning som berör alla, oavsett kön. Däremot så är flickor betydligt värre utsatta i alla tänkbara aspekter. Teknik kan ha stor påverkan för att hantera ojämlikheten mellan könen och förstärka kvinnors deltagande och kunskap inom området vilket behandlar mål 5.B (STÄRK KVINNORS ROLL MED HJÄLP AV TEKNIK).

Ramverket beskriver resurser, fallstudier, checklistor mm. som ger en bild av hur man utvecklar och designar tekniska lösningar utifrån ett kvinnoinriktat perspektiv. Ramverket erbjuds gratis som PDF-filer online på deras webbsida och gör så för att framhäva teknikens potential att tackla några av de mest pressande utmaningarna som kvinnor och flickor drabbas av, såsom tillgång till utbildning, hälsovård och ekonomiska möjligheter. Den centrala tanken är att om tekniska lösningar inte utformas med kön i åtanke kan de faktiskt försämra jämlikhet mellan könen (i utvecklande länder åtminstone).

GenderTech-verktygslådan kan användas för att utforma tjänster och andra IT-produkter så att de inte bara utgår från ett könsneutrala eller maskulina mentala modeller. Genom att göra detta kan stora pjäser så som techföretag etc bidra till att främja jämställdhet och ge kvinnor och flickor möjlighet att delta fullt ut i samhället (mål 5). UNICEF påstår att ramverket har laddats ner 50000 gånger och att det använts av ett antal organisationer. Hurdan täckande och användbar GenderTech verkligen är kan däremot debatteras. Ramverket är skrivet i tekniskt språk vilket gör det svårt för outbildade eller utvecklande samhällen att ta del av, vilket är något ironiskt då det är dessa som ramverket syftar till att förstärka. GenderTech är däremot inte tilltänkt att vara en övergripande lösning på både tekniska-och könsrelaterade problem. Istället ska ramverket användas i samband med annan kunskap inom exempelvis mjukvaruutveckling (ett område som främst domineras av män).

Än så länge har inget noterbart Tech-företag använt ramverket.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Det är egentligen sjukt att detta behöver finnas, men eftersom verkligheten ser ut som den gör så tycker jag att detta är ett superbra initiativ. Produkter och digitala lösningar är för det mesta designade för män (exempelvis smartphones som är anpassade för en genomsnittlig storlek på en mans hand) och att inkludera kvinnor i designprocessen borde vara en självklarhet. Såg även att de hade skapat en diskret och lösenordsskyddad menstruationsapp för kvinnor i Indonesien och Mongoliet, där mens är väldigt privat och tabubelagt. Återigen – sjukt att det behöver vara på detta sätt, men väldigt bra att de ser till verkligheten och inkluderar så många kvinnor som möjligt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *