Det finns idag runt 32 miljoner döva barn i världen. Av dessa har majoriteten svårt att uppnå grundläggande mål i skolan på grund av att de har svårigheter kring att lära sig att läsa fonetiskt. Detta vill Huawei ändra på och har därför skapat appen StorySign.
StorySign är en app byggd på AI som översätter barnböcker till teckenspråk. När en bok skannas så visas teckenspråk upp genom en avatar i kombination med text. Appen översätter i 15 olika teckenspråk och erbjuder även populära barnböcker direkt i appen.
StorySign skapades med förhoppning av att hjälpa döva barn att koppla ihop ord med teckenspråk och på så sätt kunna lära sig och bättra läskunskaperna. Tack vare kampanjen och dess globala räckvidd på 1,5 miljarder så har även medvetenheten kring dövas läskunnighet ökat och spridit sig.
Huawei arbetar främst mot mål 10: Minskad ojämlikhet och mål 4: God utbildning för alla. Med hjälp av denna applikation så är Huawei med och bidrar till ett mer jämlikt och inkluderande samhälle genom att stötta personer med funktionshinder. Dessutom så är de även med och bidrar till att alla ska ha tillgång till god utbildning. StorySign har även skapats i samarbete med bland annat International deaf community där European Union of the Deaf, skolor och andra organisationer är med. Detta gör att de även arbetar för att uppnå mål 17: Genomförande och globalt partnerskap
Att Huaweis lösning skulle krocka med något annat mål har jag svårt att se. Jag själv anser att detta är en väldigt bra lösning för att stötta, hjälpa och skapa ett mer inkluderande samhälle. Dessutom är appen gratis och går att ladda ner på app store, google play samt Huawei vilket också gör att den inte blir begränsad till en specifik enhet.
Det är precis sådana lösningar som jag anser är otroligt värdefulla och inte uppmärksammas tillräckligt när det gäller skola och utbildning. Det är också sådana tjänster där jag personligen tycker vår utbildning är speciellt relevant, att tänka på accessibility och kunna hjälpa människor med specifika behov göra deras liv bättre med hjälp av medieteknik. Blir intressant att se hur detta kommer utvecklas och ifall ett större stöd med flera böcker kommer erbjudas.
Huawei är väl lite ökända, men man kan inte tacka nej till innovation inom jämlikhet. Som jag ser det så kan det faktiskt finnas krock, och det är ju såklart telefonen / enheten som ska produceras för att storySign ska kunna användas. Detta är en självklarhet, jag vet.. utöver det så är Huawei ett kinesiskt företag som har direkta kopplingar till den kinesiska staten, vilket innebär att det är mycket troligt att en andel av pengarna som storySign gynnar kommer att hamna i cccp:s fickor och vidare användas för att förtrycka mänskliga rättigheter osv.
Tycker det är en bra lösning till ett tufft problem och jag kan verkligen se hur detta kan hjälpa otroligt många döva barn. Jag ser också att, i och med detta projektet, så kommer fler liknande idéer uppstå för att underlätta för barn med svårigheter lättare få tillgång till läsning på “egen hand”. T.ex. kan jag se att ett liknande verktyg borde skapas för barn med nedsatt syn och istället för att konvertera texten till teckenspråk så konverteras texten till ljudfiler där någon läser upp eller kanske översätter braille till ljud.
Bra exempel på hur teknik kan användas för att skapa lösningar som har möjligheten att hjälpa flera få en bättre tillvaro. StorySign verkar ha stor potential att stödja döva barn att förbättra deras läsförmåga. Barnen får det då lättare både i och utanför skolan. Eftersom att tjänsten är tillgänglig via en mobil app och är gratis, är den åtkomlig för många att skaffa. Den enda begränsningen jag ser att är att appen verkar bara fungerar med ett par böcker än så länge, så förhoppningsvis kommer flera läggas till i framtiden och även mer språk.