Hemsida: https://solargaps.com/
SolarGaps är ett företag/produkt som gör “smarta” persienner där de kombinerar solpaneler med persienner och riktar sig både till husägare och större företag med byggnader. Idéen är att dessa persienner spårar solens position automatiskt, positionerar sig i en optimal vinkel och genererar elektricitet samtidigt som det syftar att stänga ute solljus inomhus och hålla ned temperaturen. Panelerna som används ska enligt dem kunna producera 100 W per m2 per timme, och syftet med projektet är mångfaldigt. Dels ska det hjälpa till att dra ned på elkostnaderna (upp till 30% enligt dem), samt bidra med alla positiva aspekter som grön energi innebär. Med hjälp av en mobilapplikation kan persiennerna styras och kontrolleras på olika sätt, exempelvis genom Google Assistant eller Alexa. Dessutom kan man övervaka och få data angående ens elproduktion som sedan visualiseras i mobilapplikationen. Eftersom persiennerna kontrolleras genom applikationen och är knytet till ett personligt konto ska detta också kunna minimera risken för stöld, då persiennerna inte går att använda utan detta konto.
Företaget startades 2015 med målet att göra energi “gratis och tillgänglig för alla” teamet består utav 3st personer, Yevgen Erik, Oleksandr Krotenko och Andrew Koval. Utöver deras hemsida finns det inte mycket information kring företaget, förutom ett par nyhetsartiklar ett par år tillbaka. Företaget är dock aktivt på sociala medier där de lägger upp en del uppdateringar, så det verkar som om de fortfarande är aktiva men fortfarande relativt små. År 2017 samlade de in 1 131 722 kr på kickstarter och efter det verkar de ha kunnat påbörja installation hos kunder. Det finns en hel del exempel på där dessa persienner installerats:
Jag tror framförallt att denna produkt är en lösning som fungerar i mycket varma länder där det är mestadels soligt året om, samt där en stor del av kostnaden går till luftkonditionering. Produkten hade alltså förmodligen inte fungerat särskilt bra i Sverige. Det skulle kunna användas för att utnyttja mer yta för solpaneler istället för att endast ha de på taket, alltså göra processen mer effektiv. I bästa fall leder detta till minskad elkonsumtion och mindre klimatpåverkan i längden. Detta är alltså ett sätt att jobba mot mål 7: hållbar energi för alla, mål 9: hållbar industri, innovationer och infrastruktur, samt mål 13: bekämpa klimatförändringen.
Det finns dock ytterligare ett par problem/begränsningar med produkten. För det första så måste man väga fördelen med dessa persienner jämfört med vanliga solpaneler, eftersom persiennerna sitter vertikalt mot väggen så kommer de förmodligen få mindre optimalt solljus. Majoriteten av hushåll i världen har dessutom inte vanliga solpaneler på taken ännu, så jag tror det blir svårt för folk att motivera ett sådant köp i nuläget. I framtiden då/om flera har solpaneler på sitt tak så kanske denna produkt är en lösning för att få ut lite mer solenergi. Sen finns det kanske de som inte har möjligheten att installera paneler på sitt tak och då kan detta också vara en möjlig lösning.
Smart idé. Persienner används redan i många hem för att blockera solljus och att öka deras nytta genom att samtidigt samla solenergi är en bra bonus. Fastän inte hela elräkningen kan täckas är det nog ingen som klagar om den minskar lite. Jag tror som du att de i varmare och soligare länder har mest användning av dem, men hade kunnat hjälpa minska räkningen ett par månader om året här i Sverige i alla fall – alltid något!
Väldigt smart och innovativ lösning! Precis som Elina håller jag också med om att detta är en produkt som kanske passar sig bättre i varma länder. Dels för att persiennerna verkar vara ganska dyra och därför lönar det sig nog mer på sådana platser. Sen kanske det inte är “gratis och tillgängligt för alla” som deras mål är, just på grund av kostnaden. Oavsett är det väldigt bra att man kan minska elkonsumtion på detta sätt!
Jag tror faktiskt att persiennerna hade passat perfekt i Sverige! I de norra delarna så strålar solen horisontellt, vilket hade gjort produkten riktigt användbar istället för vanliga solpaneler. Kickstarterprojekt får man ta med en nypa salt, då de ofta lovar mer än vad som kan rimligt åstadkommas för att sälja produkten till investerare. Det är superbra att höra att verksamheten inte har lagt ner, och att de fortfarande kämpar. Att kunna spara 30% på elräkningen i varma länder är stort! Sen kan jag personligen tycka att en installerad monitor är lite väl mycket och det kunde räcka med en app.