Snopes är en oberoende kontroll sida som kontrollerar fakta samt granskar och verifierar nyheter, rykten och påståenden för att bekämpa spridningen av desinformation och falska nyheter på internet.
De samlar in och analyserar information från olika källor, inklusive officiella dokument, experter och andra trovärdiga källor. Sedan utvärderar de noggrant bevisen och använder kritiskt tänkande för att bedöma sanningshalten i påståendena. Genom att tillhandahålla noggranna och välgrundade bedömningar av olika påståenden på internet, strävar Snopes efter att bekämpa spridningen av vilseledande och felaktig information.
Möjligheter
Genom sin verksamhet ökar Snopes medvetenheten om problemet med falska nyheter på internet. Genom att belysa dessa frågor kan de hjälpa människor att bli mer medvetna om att vara skeptiska och källkritiska mot det de läser online. Tjänsten gör det möjligt att förbättra kvaliteten på information som sprids runt på internet. Det gör det möjligt för människor att kolla upp ifall ett påstående stämmer eller inte innan de väljer att sprida den vidare. På så sätt stärks förtroendet för informationskällor på internet samtidigt som det bidrar till ökad medvetenhet och kunskap hos människor när det kommer till faktakontroll.
Problem & risker
En av de största utmaningarna för denna tjänst kan vara bristen på tillräckliga resurser och kapacitet för att hantera den stora mängden information och falska nyheter som sprids på internet. Med tanke på att det finns en hel del falsk information som sprids kan det vara svårt att hinna med allt och kontrollera det.
Dessutom kan det vara brist på artiklar, dokument och källor som visar att något är falskt eller sant. Ifall man inte har tillräckligt med bevis för att falsk förklara något kan människor fortfarande vara skeptiska mot deras analyser som i senare stadium kan påverka tilliten till själva tjänsten.
Människor som är subjektiva eller har en viss åsikt om något kan vägra att acceptera faktan som är korrekt vilket i sin tur kan göra det svårt för tjänsten att nå ut till vissa personer som vägrar att vara objektiva och bli påverkade. En annan risk är att människor kan uppfatta det som som någon sorts censur där man försöker begränsa människors yttrandefrihet. Även om syftet med tjänsten inte är att begränsa någons yttrandefrihet kan vissa människor uppleva det så eftersom tjänsten har ett fokus på att hitta falska påståenden och rykten.
Bra poäng kring att de har begränsade resurser! Nu framkommer de inte på deras webbplats hur de faktiskt analyserar fakta, men kanske kan det vara en lösning att använda sig av AI på något sätt. Om det används rätt kan det effektivisera deras kontrollprocess och hjälpa till med den stora mängden information på ett mer automatiserat sätt. Dock blir utmaningen att få detta så pass pålitligt att det ska kunna stå för att de använder detta arbetssätt.
Ett problem jag upptäckte, som du inte nämnde, är att Snopes faktiskt ska nå fram till de personer som är behov av att se objektivt innehåll. Visst är det viktigt att personer öppna till neutralt innehåll också ser Snopes artiklar, men jag antar att de vill kunna sprida sig till de personer som faktiskt inte har koll på källkritik och är i sina filterbubblor. Risken finns att algoritmer stöter bort deras innehåll för de personer som behöver det som mest. Samma problem har egentligen NewsGuard, som jag skrivit ett inlägg om, men jag upptäckte detta nu när jag läste ditt inlägg.
Intressant det du nämner om att personer kan se det som en viss censur. Jag tror Snopes största problematik kan vara att personer litar ofta på sin egna erfarenhet och insikt. Vilket är den stora anledningen till att dem i första hand inte heller är källkritisk i dem fallen som dem redan skapat en uppfattning kring en situation eller nyhet. Det jag ser kan hjälpa Snope i detta är att främja öppenhet och uppmuntra kritiskt tänkande. Vilket dem skulle kunna göra genom öppenhet, transparens kring deras metodik. Något dem också skulle kunna ha är samarbete med skolor och online-communities för att främja detta.
Väldigt svårt område att ta fram hållbara lösningar, som du säger är folk sällan objektiva och kan vara ensvisa samt att det är svårt att dra gränsen när det faktiskt blir censur. För det finns väl inte heller en tydlig gräns mellan vad som kan bedömas som falskt och vad som är någons egna åsikt eller uppfattning av något, där kan det helt plötsligt krävas att alla ska veta allt om allt för att kunna uttrycka sig alls.
Precis som ovanstående kommentar nämner så kan det i vissa fall vara svårt att avgöra vad som är sant eller falskt. Vi människor har ju olika uppfattningar om vad som är fakta och vad som inte är det, ett tydligt exempel på detta är människor olika trosuppfattningar. Om en person då skriver ett inlägg på en social plattform om låt oss säga en spirituell händelse, ska detta då filtreras bort för att inte alla människor delar samma syner?