Inrego är ett svenskt företag inom e-waste hanteringen, som enligt dom själva ligger i framkant när det gäller att främja en mer cirkulär ekonomi genom att förlänga livslängden på elektronikprodukter. Detta tar inte bara itu med det alltmer växande problemet kring avfall utan bidrar även till minskade koldioxidutsläpp. Genom att omvandla begagnad IT-utrustning till återanvändbara produkter, minskar Inrego kraven och behovet av nyproduktion och bidrar därmed till en mer hållbar framtid.
Om Inrego
Inrego specialiserar sig som sagt på e-waste och därmed elektronisk utrustning såsom datorer, laptops och mobiltelefoner, de jobbar med att uppgradera och renovera dessa så att de kan få ett “nytt” liv hos en annan användare. Företaget tar emot begagnade IT-produkter, hanterar dataformatering i enlighet med GDPR och uppgraderar eller på annat vis “fixar” dessa så de kan säljas eller hyras ut till företag, organisationer samt skolor. Inrego, likt andra inom sektorn, har samarbeten med flera företag för hantering och sortering av elektronikprodukter, samarbetet innebär att företag som erbjuder inbyte vid elektronik köp tar emot dessa från kund och skickar till inrego för vidareförsäljning eller användning. Med fokus på hållbarhet, säkerhet och logistik strävar Inrego efter att öka och maximera återanvändning av IT-produkter på marknaden.
Totalt har Inrego fler än 80 tekniker som arbetar med att renovera och göra produkter redo för återanvändning, dessa tekniker hanterar enligt Inrego över 30,000 produkter varje månad vilket resulterar i 360,000 per år.
Hållbarhetsmål
Inrego själva har mål för att minska sin miljöpåverkan och uppnå så hög hållbarhet som möjligt. Dessa mål lyder enligt följande:
- “år 2025 uppnå 50% minskning av huvudleverantörernas klimatpåverkan”
- “år 2025 ha fossilfri logistik inom Sverige”
- “år 2027 uppnå 100% buyback på alla produkter vi sålt i Sverige”
- “år 2030 vara koldioxidneutrala genom hela värdekedjan”
- “år 2030 återanvända 1 miljon produkter per år”
Möjligheter
Möjligheten med Inregos verksamhet och modell ligger i potentialen att minska elektronikavfall och koldioxidutsläpp genom återanvändning och renovering av IT-produkter. Genom att förlänga produktens livslängd minskas, som tidigare nämnt, behovet av nyproduktion och därmed det klimatavtryck som följer.
Problem
En utmaning eller problem som kan uppstå är att Inregos produkter inte håller den standard som konsumenterna förväntar sig, detta kan leda till problematik då kunder möjligtvis avstår från inköp via Inrego och därmed väljer nyproduktion istället. Det kan även finnas utmaningar kring datahantering och säkerhet vid återställande av produkten. Om det funnits en tidigare ägare, måste det säkerställas att datan som raderas inte går att återställa av nästa brukare.
Slutsats
Inrego erbjuder en konkurrensfördel genom sitt fokus på cirkulärt brukande av IT, vilket inte bara stödjer hållbarhetsmål men även stärker varumärket i sig. Enligt Sebastian Holmström, hållbarhetschef på Inrego har återanvändning och secondhand ökat markant under senare tid, vilket visar på en större medvetenhet för hållbara alternativ. Dock måste Inrego fortsatt arbeta med att ständigt hålla sig uppdaterade på teknik och säkerhet för att behålla sitt förtroende hos konsumenter och att eventuella säkerhetsproblem inte uppstår.
Tycker det låter som en väldigt bra och hållbar lösning, nästan så att det låter lite för bra… speciellt när de gäller alla målen som de har satt upp för sig själv. Men det är kanske inte det största problemet som finns, så länge de strävar efter att uppnp de är det ju ett bra steg på vägen.
Speciellt intresserad blev ja av deras mål att uppnå 100% buyback på alla produkter vi sålt i Sverige, där vet ja ju dock inte om de menar specifikt de produkter som de själva sålt eller alla produkter som säljs i Sverige överhuvudtaget. Men i vilket fall så är det en intressant tanke och något som vi i Sverige som helhet skulle kunna jobba för genom att ha fler liknande företag som är bra på att restaurera och ge gamla produkter nytt och förlängt liv och andra företag som fokuserar på att ta vara på materialen i de produkter som inte längre går att rädda eller sälja.
Intressant att de återvinner produkter och ger dem nytt liv. Undrar dock om deras produkters livslängd påverkas någonting av att de är återvunna? Håller de “lika länge” som helt nyproducerade produkter eller påverkas detta på något sätt? Kan tänka mig att detta kan vara ännu en faktor som kan påverka kunderna om de är villiga att köpa en produkt från Inrego istället för en helt nyproducerad?
Inrego låter som en bra lösning för mindre E-waste samt en minskad energianvändning för framställning av nya produkter. Som du säger är det viktigt för Inrego att hålla kvalité på sina reparerade produkter för att kunderna ska ha tillit att våga/vilja köpa begagnade produkter igen. Bra initiativ att Inrego hyr ut sina produkter till företag och skolor då de oftast krävs en större mängd produkter vilket kan bidra till att mindre nya enheter måste tillverkas.
Det står på deras webbplats att Inrego skickar ut IT-produkter ifrån Sverige och Finland till över 90 länder runt om i världen. Det visar ju att företaget har en väldigt stor räckvidd men skickar endast produkter från två olika länder. Detta betyder att det blir mycket utsläpp från olika typer av frakt. Ett sätt att göra deras process mer miljövänlig hade varit att öppna insamlingspunkter i mer centrala länder för att minska deras utsläpp från själva frakten.
På mitt förra jobb använde de sig av Inrego för att enkelt få tillgång till datorer som behövdes till anställda eller till specifika ändamål. Jag tror detta är en bra sak för företag och skolor att använda sig av för att effektivisera processen av att få tillgång till IT-utstrutning, som i vissa fall bara ska användas under en viss period. Därmed bidrar detta till att minska e-avfall och en ökad mängd elektronik som behöver göras av med, med denna lösning så kan Inrego själva ha koll på hur elektronik behandlas efter avslutat användande, eftersom jag tror det finns en god mängd företag som inte behandlar denna process som man bör och istället skrotar elektronik felaktigt för att det tar upp en massa tid och resurser.
Jag tycker att det Inrego gör är en väldigt bra men jag ser även en utmaning i form av teknisk föråldring. Även om produkter renoveras, kan snabba tekniska framsteg göra att även “nästan nya” enheter snabbt blir föråldrade. Detta kan leda till att konsumenterna ändå väljer nyare modeller för att hålla jämna steg med den senaste tekniken, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på återanvända produkter.
Det jag funderar över är lite det här med software obsolescense och dess påverkan. Även om IT-produkterna renoveras, kan de fortfarande uppdateras till den senaste programvaran? Eller uppstår det vissa begränsningar?